15 maart 2017

Naomi: "Biologie studeren én christen zijn is soms verdraaid lastig"

Naomi (19) studeert Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek in Groningen en loopt als christen soms tegen moeilijke dingen aan. “Mijn opleiding leert dat alles uit 1 levende cel is ontstaan, in de Bijbel staat dat anders.” Vorig jaar had Naomi een lastige periode waarin ze even niets meer van God snapte.

“Ik wilde vroeger zo veel mogelijk begrijpen. Als klein meisje vroeg ik al hoe sterren ontstonden en wilde ik alles weten over het menselijk lichaam. Omdat ik zo geïnteresseerd was in al deze dingen, ben ik biologie gaan studeren, dat was een logische keuze. Intussen zit ik in het 3e jaar en heb ik ontdekt dat het soms best lastig is om als christelijk meisje biologie te studeren. Zo leer ik theoretisch dat de eerst levende cel – LUCA – de voorouder is van al het levende dat nu bestaat. Tegelijkertijd weet ik door mijn gelovige opvoeding niet wat ik daarvan kan geloven.” 

Ik weet niet wat er allemaal wel en niet waar is

“Vorig jaar had ik een periode waarin ik met veel onbeantwoorde vragen rond liep. Ik snapte God niet en vond het lastig om de hele waarheid niet te kennen. Op mijn opleiding kwam natuurlijk onder andere de evolutietheorie voorbij. Ik wist niet wat er allemaal wel waar en niet waar was en dat is nou juist wat ik zo ontzettend moeilijk vond: ik wilde de hele waarheid kennen, maar ook de wetenschap kon me die niet helemaal bieden.”

Jezus zien in andere mensen
“Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat het niet mogelijk is om alles te snappen: de hele waarheid is te veel voor een mens. Ik geloof dat Jezus bestaat, niet omdat ik dit kan bewijzen en overal de juiste antwoorden op heb gevonden, maar omdat ik Jezus zie in andere mensen, zoals mijn oma. Zij kwam jaren terug tot geloof en dat veranderde vanaf dat moment haar leven volledig op een positieve manier. Zo’n grote verandering laat mij zien dat Jezus mensen echt kan aanraken.”  

“Ik heb geen bewijs. Ik heb door mijn opleiding juist wel wat onbeantwoorde vragen. Toch kies ik ervoor in Jezus te geloven. In de biologie zijn sommige dingen ongelofelijk detaillistisch en onverklaarbaar, dat is soms moeilijk te bevatten. Aan de andere kant is het juist iets waarin ik Gods grootheid kan zien. Als Hij dat allemaal heeft bedacht, moet hij wel een meesterlijk brein hebben."

Wil jij je getuigenis ook met ons delen? Awesome. Mail (beamredactie @eo.nl) of WhatsApp ons! (Stuur dan eerst even BEAM AAN naar 0683673700)

Lees meer

Volg ons