19 maart 2017

Kiezen als kunstenaar!

Kiezen… Nee, niet die dingen in je mond, die wanneer ze verstandskiezen heten soms pijnlijk uit je mond gehaald worden, maar die ‘dingen’ die je leven lijken te bepalen. Woensdag was voor Nederland een belangrijke ‘keuze dag’. De politiek is misschien een ver van je bed show, maar in je persoonlijke leven bepalen keuzes vaak je gevoel, gedachten en gevolgen. Je bent wat je doet? Dat lijkt wel de slogan van deze tijd. Niet voor niets dat we zoveel ‘burn-out’ onder twintigers hebben.

De kunst van het kiezen

Gelukkig is daar de kunst die ons een beetje inzicht kan geven in ‘goede’ keuzes maken. Kunstenaars zijn namelijk mensen die sterk zijn in het volgen van hun onderbuikgevoel…
jaar geleden werd ik getipt om met de Beam-redactie mee te gaan naar Taizé; ik werd enthousiast en volgde dat gevoel, zonder al teveel na te denken over de keuze. O, en ik heb nog steeds geen spijt van de keuze om naar Taizé te gaan vorig jaar; anders had ik deze blog niet hier kunnen plaatsen…
En jij? Met welke keuze stoei jij? Durf je nu de keuze te maken om in tien minuten, via 5 kunstwerken, tot een beter besluit te komen? Loop dan mee door de tentoonstelling ‘De kunst van het kiezen’!
Kunst brengt je verder op een andere manier dan na te denken over wat ‘verstandig’ is.

Kunstwerk 1: Even tot rust komen met Silent City van Rob Sweere

Figuur 1 Sweere, Rob. Silent City. Organisch materiaal, verschillende afmetingen, 2014.

Als je deze ‘witte bollen’ ziet, welk woord schiet je dan te binnen? Rob Sweere is een Nederlandse kunstenaar. Ik hoorde de kunstenaar laatst live spreken over een ‘contemplatieve ervaring’. Dat is het doel van zijn werk. Contemplatie betekent zoiets als ‘bezinning’, een ervaring van binnenuit. Mensen kunnen vaak zijn werk in om even tot rust te komen in de chaos. Silent City is een organisch groeiend kunstproject, een wit zacht eiland van stilte en rust in de grote, drukke stad. Hoe kun jij nu met betrekking tot jouw keuze rust creëren? Ik houd van hardlopen, wandelen, de natuur in gaan, of even de supermarkt in op een ongeschikt moment. Om maar even uit mijn eigen ‘drukke stad in mijn hoofd’ te stappen.

Kunstwerk 2: Experimenteer als Mondriaan

Experiment. Daar denk ik aan, als ik dit werk van de kunstenaar Piet Mondriaan zie. Wat de kracht is van dit kunstwerk, is dat de kunstenaar zo experimenteerde. Kijk eens goed; kun je nog een voorgrond en achtergrond in het werk onderscheiden? Welke kleuren zie je? Mondriaan heeft in zijn stijl een enorme ontwikkeling door gemaakt, van figuratief naar abstract. Hij kon zo goed experimenteren doordat hij een beperkt aantal elementen koos. De drie basiskleuren, het vierkant als basisvorm, en tape om mee te schuiven om te ‘voelen’ (weer die intuïtie) wanneer het werk goed genoeg is. Terwijl hij nog keuzes maakte in dit werk (zijn laatste werk), stierf de man in 1944 in New York.
Interessant wel als je bedenkt dat dit werk nu zo belangrijk wordt gevonden, ook al is het werk niet ‘af’. Hier leer ik uit dat het proces soms leuker en belangrijker is dan het ‘eindewerk’ of de beslissende keuze. Hoe kijk jij hier tegenaan? Durf jij te experimenteren, het proces van keuze maken te omarmen en daarvan te genieten? 

Overigens werd Mondriaan tijdens het maken van dit werk, en de keuzes die hij daarin maakte, beïnvloed door zijn omgeving, de jazz in New York, en de plattegrond van de stad. Durf jij ook naar je omgeving te luisteren bij het maken van een keuze?

Kunstwerk 3: Hemel op aarde met Abedinirad

Figuur 2 Abedinirad, Shirin. Heaven on Earth. Spiegels, diverse afmetingen, 2014.

Poëtisch dit, deze spiegels op een trap! Uniek bedacht naar mijn mening. Als ik ernaar kijk is het alsof ik de wolken binnen loop! De Iraanse kunstenaar Shirin Abedinirad werkt met spiegels in de serie Heaven on Earth. Zijn spiegelwerken geven de hemel weer in de stedelijke omgeving. De besluiten die we nemen in ons leven, weerspiegelen of Jezus, of iets of iemand anders. Waar kies jij voor? Hoe interpreteer jij deze spiegels op een trap?

Kunstwerk 4: Kies maar!

Figuur 3 Reijen, Jan Wouter van. Denkend aan Holland. Film, 101 min., Doc. Eye Film, 2009.

Back on earth! In Holland, zittend naast de Waal. Met de film Denkend aan Hollland van Jan Wouter van Reijen, komen we terecht in een verstillend landschap. Van Reijnen toont hoe de rivier inspiratiebron is voor veel kunstenaars die langs de loop van deze rivier werkzaam zijn. In de film zie je meditatief het voorbijschuiven van schepen in landschapsbeelden van de rivier in verschillende seizoenen. Verbeeld je eens dat jij die persoon zou zijn aan dat tafeltje, zittend op een houten stoel, aan de Waal? Zacht kabbelend water wat voorbij beweegt. Ik zou denken aan de tijdelijkheid van het leven, aan het voorbij gaan van de dingen, en dat de keuzes die je maakt ook maar keuzes zijn. Dat je leven toch wel blijft stromen, wat je ook doet.

Kunstwerk 5: Hooglied

Figuur 4 Hooglied, vertaling Nederlands Bijbelgenootschap, 2016.

Schrijven is net als beeldende kunst, ook een kunst. Soms zijn de juiste woorden vinden echt een uitdaging. Denk aan het boek Hooglied waarin op een poëtische manier de liefde wordt bejubeld. De liefde tussen man en vrouw, maar ook tussen God en de mens. Vergeet die liefde niet. In alles wat je kiest, laat je vallen in de handen van God; hij draagt jou en dus ook jouw keuzes! Kiezen vanuit liefde, liefde voor God, jezelf en anderen, richt je al op een bepaalde weg die andere keuzes uitbant!

Kiezen is een kunst. Het vraagt lef. Maar net als kunstenaars dat continue doen, mag je daarin je intuïtie volgen. Dat onderbuikgevoel. Wanneer je luistert naar dat gevoel, en je zoals in het derde kunstwerk de hemel weerspiegeld ziet in de uitkomst, ben je op een weg ‘omhoog’. Dat kan een andere weg zijn dan die van je vrienden, familie, partner. Daarvoor ben je individu, daarvoor ben je een unieke creatie met eigen mogelijkheden. Nu mag jij aan zet! Wat wil jij? Wat kun jij? Waar wordt je enthousiast van? Kies maar! Daarvoor ben jij co- creator van God. God is immers de groter kunstenaar. Die begon ook gewoon een keer de knoop door te hakken en iets als licht te maken in de duisternis…

Tekst: Marieke Herweijer - Marieke is bezig met beeldend afstuderen op Artez, is werkzaam museumdocent bij het Mondriaanhuis in Amersfoort en schrijft over kunst en geloof op haar BLOG.

Lees meer

Volg ons