30 maart 2017

"Ik bak 500 gratis pannenkoeken, God doet de rest."

Vijf megagrote bakken met beslag, honderden kinderen, evenveel afwas en nog veel meer plezier. Al 25 jaar is het elke woensdag feest in Amersfoort. Pannenkoekenfeest welteverstaan. En de hele buurt is (in naam van God) welkom om gratis mee te eten. Wie dit allemaal organiseert? Eén vrouw.

“Ik wil niet met mijn naam in de krant, op tv of internet” is het eerste wat ze zegt als we binnenkomen. “En al helemaal niet op de foto. Het draait niet om mij, maar om de kinderen, om God. Alle eer aan Hem.” Oké, zonder naam en foto dus. Dan maar beschrijven wat we zien. Allereerst de hongerige rij kinderen tot buiten het hek, die per minuut langer wordt. Eenmaal binnen gooit Ellen (voor het gemak noemen we haar zo) ze eerst een snoepje en vervolgens een pannenkoek toe. “Vangen!"

Vervolgens kan je aan de kleurig gedekte tafel je pannenkoeken met stroop of poedersuiker beleggen. Ook staat er ranja klaar. “Er is hier maar één regel: lief doen. En o ja, geen mobieltje. Ik wil wel dat er hier echt gecommuniceerd wordt. Maar zoals je ziet houden de kinderen zich daar goed aan.” Ellen heeft zelf 13 kinderen opgevoed, dus is wel wat drukte gewend. “Prachtig toch? Het begon als iets kleins, voor bekenden, maar nu komen kinderen van alle leeftijden en scholen deze kant op.”

Ieder kind wordt gezien en erkend. Ontvangt een compliment of een knipoog. “Maria, hoe was het zondag?”, “Fatiou, leuk je weer te zien!”, “Hoe ging je toets, Max?”. Groot, klein, meid, jongen. Iedereen komt langs voor een pannenkoek van Ellen. “Ze zijn superlekker”, wordt er vanaf de tafel geroepen, waarna de rest instemmend knikt. “Ja ja, het is al goed”, lacht Ellen bescheiden. “Vangen!”

“Ik bak pannenkoeken, de rest komt door God.”, vertelt Ellen, terwijl ze drie koekenpannen tegelijk in de gaten houdt. “Er zijn hier ruzies bijgelegd, pestkoppen bijgedraaid, nieuwe vriendschappen ontstaan. Dat komt niet door mij, maar door de zegen van boven. Ik wil op deze manier graag getuige zijn van Gods koninkrijk. Zolang je mensen met liefde behandelt en benadert, is alles mogelijk.”

We gaan weer. Ellen heeft nog 3 uur en 400 kindermonden te gaan. “Fantastisch toch! Alle eer aan Hem!”

“Vangen!”

Lees meer

Volg ons