22 maart 2017

Gat in de Hand: studeren in het buitenland, wat kost dat eigenlijk?

Leanne (20) studeert op dit moment een half jaar in Nice, aan de glinsterend blauwe Middellandse Zee. Voor de rubriek Gat in de Hand vroeg BEAM haar naar de kosten van zo’n avontuur. “Ik ga lekker vaak naar het strand, de bioscoop of in de omgeving hiken. Heerlijk!”

“Voor mijn studie (European Studies) volg ik nu een aantal vakken in het buitenland. Dat is goed voor mijn taalbeheersing en ook nog eens hartstikke leuk! Ik woon in een kamer die ik via een kerk in Nice heb gekregen. Ik heb gewoon wat standaardmailtjes (in het frans) gestuurd naar verschillende kerken hier en zo ben ik bij mijn huisbazin terecht gekomen. Ik heb echt mazzel gehad, ik zit in het centrum van Nice voor maar 300 per maand!”

“Behalve dat ik natuurlijk heel hard mijn best doe voor mijn studie (drie dagen per week), vermaak ik me hier ook fantastisch. Ik heb veel nieuwe, leuke mensen leren kennen via mijn opleiding en met hen trek ik veel op! Dan gaan we lekker de omgeving in, schattige Franse dorpjes bezoeken of ergens lekker uit eten! De laatste tijd ga ik zelfs zo vaak uit eten dat ik weer een beetje wil minderen, het moet wel speciaal blijven!”

“Ondertussen begin ik natuurlijk ook wel wat vrienden en familie uit Nederland te missen, maar ja, dat hoort erbij. Het helpt wel dat er af en toe mensen langskomen, zo ver is Nice gelukkig ook weer niet!”

“Heel erg duur leef ik niet, voor het buitenland dan. Maar ik moet zeggen dat ik enorm blij ben dat ik een spaarrekening heb, want behalve dat ben ik echt broke. Nadat ik hier klaar ben ga ik nog even zes weken werken op Mallorca, lekker ijsjes verkopen! Anders ben ik echt helemaal bankroet na dit avontuur!”

“Hier heb je mijn financiële overzichtje per maand:

INKOMSTEN:
Studiefinanciering: 290
OV vergoeding (ipv OV kaart in NL): 90
Erasmus beurs: 260
Zorgtoeslag: 85
Spaarrekening: 105
TOTAAL INKOMSTEN: 830

UITGAVEN:
Huur: 300
Zorgverzekering: 80
Boodschappen: 150
Kleding: koop ik niet hier
Reizen/uitjes/uit eten: 250
Openbaar Vervoer: 50
TOTAAL UITGAVEN: 830”

Tips
“Mijn grootste tip als je ook in het buitenland wil gaan studeren? Gewoon gaan. Doe het, je leert er zo super veel van! Het is goed voor je taal, je komt in contact met allerlei culturen en krijgt er gewoon heel veel ‘lifeskills’ bij!
En financieel: heb je de knoop doorgehakt om te gaan? Cool! En nu gaan sparen.”

Lees meer

Volg ons