8 maart 2017

De eerste keer stemmen: Partij voor de Dieren

Fleur (20), studente Junior Producing, stemt dit jaar voor het eerst. Ze gaat waarschijnlijk stemmen op Partij voor de Dieren. “Ik vind ze lekker origineel. Niet typisch links, rechts, midden of aan een religie gebonden. Echt een partij voor iedereen.”

Je gaat voor het eerst stemmen, hoe vind je dat?
“Best wel een happening. Het is voor mij net als met Kerst en Pasen; je wordt voor die tijd vol gedumpt met allerlei informatie. Ik ben blij als het weer is afgelopen. Gekkenhuis.”

Wat vind je van de politiek? Houd je je ermee bezig?
“Normaalgesproken niet, nu wel. Ik volg het nieuws en heb het er met mensen in mijn omgeving over. En ik heb de Stemwijzer ingevuld.

Politiek mag van mij wel wat simpeler, soms is het echt Chinees voor mij. Zoals Tim Hofman doet; de politiek naar de mensen toe brengen, vind ik cool! Het is heel makkelijk om gewoon op één onderwerp voor een partij te kiezen, maar het is ook goed om er meer over te weten. Niet zoals van die mensen die alleen maar schreeuwen dat alle Marokkanen het land uit moeten en verder niet weten waar de PVV voor staat.”

Wat vind je belangrijk bij het kiezen van een partij?
“Als student natuurlijk het onderwijs. Dat mag wel goedkoper. Wie weet lopen we nu wel allerlei briljante mensen mis, gewoon omdat ze het niet kunnen betalen! Dat lijkt me niet de bedoeling. Gelijkheid vind ik ook belangrijk, ik heb echt een bloedhekel aan discriminatie. En daarnaast het milieu!”

Wat ga je stemmen? Waarom?
Ik ga hoogstwaarschijnlijk Partij voor de Dieren stemmen. De onderwerpen die ik zojuist noemde, brengen zij goed naar voren. Zij brengen onderwerpen in waar niemand anders over begint, dat vind ik tof.
Trouwens, je hoeft echt geen vegetariër of veganist te zijn om op ze te stemmen hoor. Kip is toch veel te lekker? Heb je weleens Marokkaanse gekruide kip met olijven gegeten? Dan zeg je toch geen nee.”

Wat is jouw advies voor andere ‘eerste-keer-stemmers’?
Doe je onderzoek. Ga niet blind alles volgen en geloven wat je hoort en ziet. Kijk programma’s zoals #BOOS, dat helpt mij ook.

Lees meer

Volg ons