7 maart 2017

De eerste keer stemmen: GroenLinks

Mirthe (20), studente Biomedische Technologie, stemt dit jaar voor het eerst. Ze gaat stemmen op Groenlinks. “Dit leenstelsel dat wij studenten nu hebben, mag van mij wel over de kop.”

Je gaat voor het eerst stemmen, hoe vind je dat?
Nice, ik heb er zin in. Ik heb al jaren een politieke mening, dus ik ben blij dat ik die eindelijk kan uiten.

Wat vind je van de politiek? Houd je je ermee bezig?
Ik ben er niet echt veel mee bezig, maar ik vind het wel belangrijk. Ik denk er goed over na wat ik ga stemmen. Ik probeer in ieder geval de grote lijn in de gaten te houden, zodat ik op de hoogte ben van de belangrijkste thema’s. Ik zie het als mijn plicht als burger om te stemmen.

Politiek vind ik verder nogal een chaos, dat is het al snel. Alle mensen hebben een enorm zwart-witte mening en die zetten we dan ook nog eens tegenover elkaar. Dat botst natuurlijk.

Wat vind je belangrijk bij het kiezen van een partij?
Dat de partij er voor staat dat er voor iedereen wordt gezorgd, ook voor de mensen die dat zelf niet meer kunnen. De partij moet toekomstgericht zijn en dus ook geven om het milieu. We moeten nog jaren verder met elkaar en we moeten ook een beetje nadenken over wat voor wereld we voor onze kinderen bouwen.

Wat ga je stemmen? Waarom?
Ik ga GroenLinks stemmen, zij verwoorden voor mij precies de dingen die ik zojuist heb genoemd. Zij willen ervoor zorgen dat de hele samenleving de verantwoordelijkheid is van ons allemaal en daarbij staan ze voor goed onderwijs en een gezond milieu.

Wat is jouw advies voor andere ‘eerste-keer-stemmers’?
Volg vooral niet de mening van je ouders en vrienden, maar verzin er lekker zelf één.

 

Deze week zijn we bij BEAM o.a. bezig met de verkiezingen en vragen we vijf verschillende jongeren die voor het eerst gaan stemmen wat ze gaan stemmen en waarom. We zijn nog op zoek naar iemand die rechts gaat stemmen (VVD, PVV, SGP). Ben jij zo iemand? Meld je dan aan door te mailen naar chris.hoksbergen@eo.nl 

Lees meer

Volg ons