12 maart 2017

COLUMN: We maken geloven moeilijker dan het is

Weet je waar ik zat van ben? Dat wij, christenen, doen alsof Jezus ontzettend moeilijke dingen zegt. Natuurlijk, hij zegt dingen die voor ons lastig zijn om uit te voeren en veel van ons vragen, maar ze zijn niet ingewikkeld. Ze zijn makkelijk te begrijpen en daarom is het hele idee van Bijbeluitleg dikke vette onzin.

Volgens mij is het best simpel. De Bijbel is gemakkelijk te begrijpen, maar wij christenen zijn een stelletje oplichters. We doen namelijk alsof we hem niet begrijpen, omdat we verrekte goed weten dat we dan ons leven radicaal zouden moeten omgooien. En daar hebben we helemaal geen zin in.

Stel je voor, je pakt één tekst uit het Nieuwe Testament en je neemt jezelf voor dat je alles vergeet behalve die tekst. Vanaf nu ga je leven zoals daar staat en dat is het. ‘Mijn hemel,’ zeg je dan. ‘Als ik dat doe, ruïneer ik mijn hele leven! Hoe kan ik dan nog doorgaan in deze westerse wereld?’
En daar heb je hem, de ware functie van Bijbeluitleg. Bijbeluitleg is niet bedoeld om ons beter te leren luisteren naar Jezus, nee. Het is een speciale uitvinding, bedoeld om ons te beschermen tegen Jezus’ woorden. Die zijn namelijk kristalhelder.

Bang voor de Bijbel
We zijn bang geworden voor de Bijbel. Maar gelukkig is daar dan de theologie. Zo hoeven we tenminste niet echt te luisteren naar Jezus. Zolang hij het allemaal maar niet zo bedoelt en het stiekem gewoon heel ingewikkeld is, hoeven we er ook niets mee. Laat eerst alle theologen maar uitzoeken wat Jezus precies bedoelde met dat je niet God én de geldgod kunt dienen. Laat ze uitleggen wat hij bedoelt met dat we ons geen zorgen over eten en drinken moeten maken. Dat we onze andere wang moeten toekeren. Van onze vijanden moeten houden. Want man, wát een in-ge-wik-kel-de taal. Dat meende hij vast niet zoals hij het zei.

Nu zijn er ongetwijfeld mensen die zeggen dat ik te kort door de bocht ben. Dat ik generaliseer. Dat ik zomaar 2000 jaar theologie overboord knikker. En ze hebben natuurlijk gelijk. Het is ook ingewikkeld. Het is ontzettend moeilijk en alleen hele slimme mensen kunnen ons uitleggen wat Jezus eigenlijk probeerde te zeggen. Daar hebben we ontzettend hard theologen voor nodig. En dat klopt ook wel, want Jezus zei het zelf ook (Lucas 10:21): “Ik loof U, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat u deze dingen voor eenvoudigen en armen hebt verborgen, maar ze voor wijzen en verstandigen hebt onthuld. Ja, Vader, zo hebt u het gewild.”

Of stond het er misschien andersom?

Lees meer

Volg ons