1 maart 2017

COLUMN: Sinds haar overlijden denk ik dagelijks aan haar

Een half jaar geleden overleed ze. Mijn oma was al twee jaar ziek, maar het bericht dat ze deze zomer hard achteruitging, kwam toch onverwachts. Met 130 km per uur reden we over de Franse Route du Sud terug naar het Noorden.

Vlak voordat ik op vakantie ging, kreeg ik te horen dat ik vanaf september een baan had bij de EO. Mijn oma wist hoe erg ik daar naar uit had gekeken. Ik was al een jaar op zoek naar een baan waar ik wél happy van zou worden en mijn EO-contract kwam echt als een verrassing. Oma was één van de eersten die ik belde.  “O kind, wat een goed nieuws!” riep ze uit. “Nu komt alles goed!” Ik lachte om die opmerking, maar ze meende het serieus: “Ik heb altijd gedacht dat wanneer jij eenmaal ergens binnen bent, ze je niet meer los zullen laten.”

Dat werd het laatste gesprek dat ik met haar voerde. En juist die opmerking hoor ik haar nog bijna iedere dag herhalen. Niet alleen omdat het lieve woorden zijn, maar met name omdat ze gelijk lijkt te krijgen. Inmiddels heb ik al twee afdelingen bij de EO gesleten en begin ik binnenkort aan een nieuw project. Mijn oma was zo gek nog niet. Juist daarom lijkt haar overlijden soms een nog groter verlies. Kennelijk kende zij mij beter dan ik mijzelf ken. Waarom blijft die opmerking zo hangen? Ik probeer het maar als een knipoog te zien. Want in alle eerlijkheid is dit wel het mooiste wat ze me kon meegeven. 

“Ik weet dat het goed komt. Daar kom jij ook nog wel achter.”

Heb jij ook zo’n opmerking gekregen van een (overleden) opa of oma die je altijd bij blijft? Deel je verhaal in de reacties op Facebook of (anoniem) via beamredactie@eo.nl of op WhatsApp: 06 – 83 67 37 00.

Lees meer

Volg ons