Icon--npo Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley Icon--menu Icon--chevron-down Icon--npo3
20 maart 2017

COLUMN: Seks voor het huwelijk is duivels

Het eerste wat God tegen de mens zei was dit: “Wees vruchtbaar en word talrijk. Bevolk de aarde en breng haar onder je gezag.” Je zou het heel vrij en platvloers kunnen vertalen naar: heb seks, en heers over de wereld. Ideaal. Precies de dingen die ik wilde horen toen ik in de puberteit zat. Alleen lijkt het alsof de kerk hier anders over denkt.

Ik ben twee jaar geleden van een niet-zo-gelovige omgeving naar een christelijke bubbel verhuisd. De verschillen zijn eindeloos. Als ik aan een niet-gelovige kennis van me zou vertellen dat ik seks had gehad, zou er waarschijnlijk een droog “nou, gefeliciteerd hoor” volgen. In een christelijke omgeving zou ik het niet openbaar mededelen.

Misschien wel aan vrienden. Mijn ouders. Mensen die dichtbij me staan. Daarbuiten zou ik het niet vertellen. Uit angst voor de reactie. Niet dat er fakkels en hooivorken worden getrokken. We zijn voorbij dat stadium. Tegenwoordig krijg je een liefdevolle vermaning. Of je wel weet hoe gevaarlijk het is wat je doet. Seks is gevaarlijk. Ongetwijfeld. Elk jaar sterven er circa 1 miljoen mensen aan aids. Al is dit niet waar naar verwezen wordt.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind wachten tot het huwelijk prachtig. Zou dit zelf ook willen doen. Maar we leven in een andere samenleving dan toen. Wachten ‘tot het huwelijk’ is knap veel moeilijker dan het was. Echt. Ik moet nu betalen voor een huwelijk, in plaats van dat ik een bruidsschat krijg. De gemiddelde trouwleeftijd is bovendien 8 tot 14 jaar hoger dan in de tijd van de bijbel.

Nog even over diezelfde bijbel. Weet je waar concreet staat dat je moet wachten tot het huwelijk? Nergens. Natuurlijk wordt het aangeraden. Een huwelijk is doorgaans een veilige plek. Maar stel dat er een stelletje is dat maanden – of jaren – samen is. Een stabiele relatie heeft. Die dan ineens ‘de fout in gaan’. Ik vind dit niet verkeerd of ongeremd. Mijn ergernis zit hem in hen die – van een afstandje – bekritiseren.
Veroordeling en liefde mixen is pas pervers.

Gastcolumnist Thom Hofstede (20) is student journalistiek. Vroeger wilde hij ridder worden. Nu nog steeds. Hij tovert met plezier een lach op je gezicht, maar zet je ook graag aan het denken.

Volg ons