16 maart 2017

BIZARRE BIJBAAN: Stemmenteller bij de verkiezingen

Claartje (19) heeft gisteren misschien ook wel jouw stem geteld. Samen met een tiental anderen heeft ze biljet na biljet gesorteerd en geteld. “Sommige mensen doen echt rare dingen, dan kleuren ze de nummers 4, 11, 5 en 9 van vier verschillende partijen in. Hup, ongeldig.”

“Bij mij op school, op de CHE, werd een oproepje gedaan om stemmen te tellen op woensdagavond. Ik woon op kamers en het stembureau is maar vijftig meter van mijn huis af, dus ik dacht: ‘waarom niet?’”

“We begonnen door eerst alle stempassen te tellen, zodat we die aan het eind konden vergelijken met de hoeveelheid biljetten die we hadden geteld. Als daar een verschil van 8 of meer uitkomt moet alles opnieuw. Nadat dit klaar was werden de stembussen van het slot gehaald en alle biljetten op één grote berg gegooid. Vervolgens werden we in tweetallen ingedeeld en begon het tellen.”

“We waren met een man of tien aan het tellen en er was één voorzitter die alles in de gaten hield en de getallen die wij riepen opschreef. Het was best een werk. Eerst alle biljetten (die best groot zijn!) uitvouwen en recht op een stapel leggen. Er was een tafel voor iedere politieke partij dus we liepen steeds met biljetten van de stapel naar de tafels. Daarna moesten de namen nog worden geteld.”

Af en toe kom je biljetten tegen waarvan je denkt ‘huh?’ 

“De meeste stemmen gingen naar de lijsttrekkers natuurlijk, maar er waren ook mensen die op willekeurige andere nummers stemden. Af en toe kom je biljetten tegen waarvan je denkt ‘huh?’ Dat iemand bijvoorbeeld vier verschillende partijen stemt. Of de naam omcirkelt in plaats van het vakje in te kleuren. Of blanco stemmers, die snap ik ook niet. Dan doe je al die moeite om naar het stembureau te komen en dan stem je op niks.”

“Ik heb er dertig euro mee verdiend, ik begon om 21:00 uur en was klaar om 23:15. Ik had mazzel, vrienden van mij waren pas om 1 uur klaar. En zij kregen ook gewoon dertig euro. Bij ons ging het allemaal lekker soepel!”

 

Heb jij ook een te gekke, rare, coole of bizarre bijbaan? Stuur een korte beschrijving en je naam naar beamredactie@eo.nl!

Lees meer

Volg ons