20 maart 2017

Beschoten, bebloed en aangerand in de bus

Ik word gefouilleerd. Net als iedereen, ook de drie mannen. la gordita - de dikke vrouw in de deuropening noteert de paspoortnummers. Iedereen moet met het gezicht de camera inkijken.

“Die grote rugzak mag niet mee de bus in, die moet onder in de bagageruimte,” zegt de fouilleuse. “Maar daar zitten mijn kostbaarheden in,” protesteer ik. “Dat doet er niet toe. Reglas hay reglas.” De rij passagiers volgt braaf haar bevelen op. Tv’s, grote koffers met andere elektronische apparaten stopt de buschauffeur onder in het ruim.

“Wil je ook een empanada?” vraagt Maria aan het andere kan van het gangpad aan mijn buurman Miquel.  “No, gracias. Ik heb al goed gegeten voor ik instapte. En ik moet een beetje opletten,” zegt hij terwijl hij op zijn uitpuilende buik klopt. ‘Je weet niet wat je mist. Mijn dochter zegt dat ik de beste empanadas maak van heel Ecuador. Ik heb een voorraadje bij haar achtergelaten,’ zegt Maria. “Woont je dochter in Guayaquil?’, vraagt Miquel. “Ja, ze werd verliefd. Kletspraatjes dat hij had, voordat ik het wist maakte hij haar zwanger op haar zestiende. Ik had haar nog zo gewaarschuwd. Hij slaat haar. Maar wat doe je als moeder?” Ze gooit haar handen in de lucht. ‘En … ’

Pam, pam! Ik schiet omhoog. In minder dan een seconde duw ik mijn rugtas met laptop onder de zitting voor me. Drie mannen lopen van achter uit de bus naar voren. Ze schieten door het plafond.

"Dame tu plata y tu celular!" Geef me je geld en je mobiel, schreeuwen ze. De kale man schiet onafgebroken kogels door het plafond. De andere twee slaan de passagiers met scherpe voorwerpen. Een van de mannen rukt de gouden ketting zo hard van Maria’s nek, dat er een snee op haar borst ontstaat. Haar bh rukt hij open op zoek naar geld.
Miquel slaat hij met een knuppel op zijn hoofd. Huilend van de pijn grijpt hij snel naar zijn broekzak om de portemonnee te geven. “Heb je geen telefoon”, vraagt de bivakmuts. “Nee.” De man gelooft het niet en graait in de borstzak van het overhemd en haalt er een nieuwe Nokia uit. Hij spuugt in het gezicht.

Mijn hart bonsde nog nooit zo hard, want ik zit naast Maria.

Ver, verder, verst, stempels in je paspoort vertellen een fractie van het hele verhaal.

Achter elke horizon schuilt een nieuwe horizon en dat is verslavend. Altijd wel een land waar je nog niet bent geweest. Soms loopt het minder goed af, zoals deze bustrip in Ecuador die ik een aantal jaar geleden maakte. 

Toch blijft backpacken fijn. Alle ballast blijft achter en Nederland lijkt ver en moeten, en verplichtingen bestaan niet. Waarom zou je direct gaan werken zodra je je diploma hebt gehaald? Werken kun je je hele leven nog. Heb je niet gereisd of geen vrijwilligerswerk gedaan in een exotisch oord, dan ben je een regelrechte sukkel? Dat doet social media je in ieder geval geloven.

Voor al die sukkels – die wij echt geen sukkels vinden – lekker mainstream met zijn allen dezelfde Zuid-Oost-Azië-route backpacken, bieden wij donderdagmiddag de BEAM’s Gratis Perfecte Profielfoto Service aan. Zit jij nu in Nederland, terwijl al je vrienden in het buitenland zitten? Kom langs en maak die foto!

Goed doen is niet eenvoudig. Dat blijkt wel uit de roadmovie Off Track waarin 3 vrienden backpacken in hetzelfde Ecuador. Een van de drie wil een prostituee helpen, hoe loopt dat af? Aanstaande woensdag om 19:30 heeft BEAM de première van deze film. Kijken dus!

Waar je ook zit in deze wereld, een avontuur van je leven kun je overal maken. Sommige bestemmingen zijn spannender dan de ander. Maar de ultieme Avonturier aller tijden, wijst je altijd de weg en met Hem als reisgids is het never nooit niet saai!

Een avontuurlijke week gewenst. Ik hoop je donderdag te zien.

Arachne  

Lees meer

Volg ons