5 maart 2017

Annemiek: “Mijn irritante godsdienstlerares heeft me uiteindelijk ontzettend geholpen”

Annemiek (20) woont in het katholieke België en had een hekel aan godsdienstlessen. Ze zat dan ook altijd te klieren en haar docent te irriteren. Op een dag sloeg dit om, ging ze op zoek naar een kerk en nu studeert ze theologie. BEAM sprak met haar over deze opvallende verandering.

“Mijn vader is protestant en mijn moeder is katholiek. Ik ben protestants opgevoed en toen ik met mijn ouders naar België verhuisde kwam ik op een katholieke school terecht. Ik vond godsdienstles verschrikkelijk. Ik zat dan ook ontzettend te klieren in de les, eten terwijl dit niet mocht, ik maakte vervelende opmerkingen naar de lerares en die vrouw werd volgens mij helemaal gek van me, al bleef ze altijd aardig. In de zesde klas kreeg ik eindelijk een nieuwe godsdienstlerares, waar ik juist heel goed mee op kon schieten. Ik vertelde enthousiast dat ik protestant was – de rest was allemaal katholiek - maar tijdens de lessen kwam ik er achter dat ik bijna niets van het protestante geloof af wist. Dat vond ik echt jammer, dus met hulp van mijn lerares ben ik gaan bellen en mailen met kerken. Uiteindelijk ben ik een aantal keer langs geweest bij een kerk.”

“Ik vond de kerkdienst heel verrassend! Ik wist niet dat er tijdens een dienst zoveel leuke nummers werden gezongen. De preek was lang, maar ik leerde er ontzettend veel van, dat was positief. Toch ben ik daarna een poosje niet naar de kerk gegaan. Ik wilde op een rijtje krijgen of dit echt was wat ik wilde. Een aantal weken later ging ik weer naar diezelfde gemeente en werd ik heel warm welkom geheten, ze hadden me gemist. Vanaf dat moment voelde ik me thuis in deze kerk en is mijn geloof gaan verdiepen.”

Ik ontdekte dat 'die vervelende vrouw’ gewoon gelijk had

“In de preken tijdens diensten, hoorde ik de lessen van mijn godsdienstlerares terug. De lerares waar ik me zo vervelend tegenover had gedragen. Ik dacht altijd dat ze onzin verkondigde en dat ze saai was, maar ze had me geen nonsens verteld. Toen ik op school door de gang liep, zag ik haar in een lokaal en had ik heel sterk het gevoel dat ik even naar haar toe moest gaan. Ik had er echt spijt van dat ik haar zo had behandeld, terwijl ze altijd het goede voor had gehad met me. Ik heb aangeklopt, mijn excuus aangeboden en heb haar verteld over mijn veranderde studiekeuze. Ik wilde eerst sterrenkunde studeren, maar had nu iets beters gevonden: protestantse theologie in Brussel. Intussen zit ik in het eerste jaar van deze universitaire studie en heb ik het ontzettend naar mijn zin."

"Ik heb in mijn leven best wat nare dingen meegemaakt. Ik ben bijvoorbeeld gepest toen ik net naar België verhuisd was, bleef in de vijfde klas zitten en ben door mijn gedrag best vaak in moeilijke situaties terecht gekomen. Als ik terug kijk, zie ik dat ik zonder dat jaartje extra niet had ontdekt dat ik theologie wilde studeren. Ik heb echt het gevoel dat ik gemaakt ben voor wat ik nu doe. Dat gevoel heb ik nooit eerder gehad. Ik hoop na mijn studie predikante te worden en les te geven. Ik heb me nog nooit zo volmaakt gelukkig gevoeld en daarvoor gaat de dank naar God.”

Wil jij je getuigenis ook met ons delen? Awesome. Mail (beamredactie @eo.nl) of WhatsApp ons! (Stuur dan eerst even BEAM AAN naar 0683673700)

Lees meer

Volg ons