1 maart 2017

Opa's en Oma's studententijd... Een feest?

Studeren in de tijd van je opa of oma, hoe was dat eigenlijk? Verschilde dat veel van nu? En was het echt zo dat de overheid je hele studie voor je betaalde? Beam zocht het uit.

Geen basisbeurs, wel lenen
Geloof het of niet, maar de eerste basisbeurs, zoals wij die tot twee jaar geleden kenden, werd pas in 1986 ingevoerd. Dat betekent dat onze opa’s en oma’s daar dus helemaal geen gebruik van maakten. Er werd bij de invoering zelfs geprotesteerd, omdat studenten het oneerlijk vonden dat rijken hetzelfde kregen als armen. Vanaf ’86 kreeg iedere student die ouder was dan 18 dus 600 gulden per maand, omgerekend €472,-. Toen pas werd iedereen door de overheid gesteund. In de tijd daarvoor werden alleen de ‘armen’ met een studietoelage gesteund, de rest moest lenen. Net als nu.

Protesteren!
Wat onze opa’s en oma’s in hun studententijd ook al deden, was protesteren. En misschien nog wel beter dan nu! Zo’n 70 jaar geleden moesten ouders namelijk alle kosten voor hun zoon of dochter betalen. Een enkeling kreeg een beurs of toelage, maar dat gold zeker niet voor de meerderheid. Daar werd heftig tegen geprotesteerd. Studeren moest voor iedereen beschikbaar worden!

In de jaren 60 kwamen er grote veranderingen waardoor studeren voor veel meer mensen betaalbaar werd. In 1970, na alle protesten, stonden er drie keer zoveel studenten ingeschreven als in 1950. Tien jaar later was dat zelfs weer twee keer zoveel, namelijk 200.000 studenten!

Niemand loopt meer in pak!

Goedkoper
Het collegegeld was in de jaren 60 wel veel lager dan nu, namelijk 200 gulden per jaar. En, dat hoefde maar vier keer betaald te worden. Na die vier jaar hoefde je niet meer te betalen en mocht je zo lang doorstuderen als je wilde! Je hoefde je studie toen dus niet binnen 10 jaar te halen. Als je er langer over wilde doen, was dat prima. Alles bij elkaar was het voor studenten toen ook niet makkelijk om rond te komen, maar het was in totaal wel goedkoper.

Vergelijk dat maar eens met dit plaatje van nu.

Geen Walhalla
Zoals veel mensen onterecht dus denken, was het vroeger geen walhalla. Die tijd lijkt zelfs verrassend veel op hoe alles er nu uitziet. Een oud-student uit die tijd kwam later weer terug op zijn universiteit en toen hem werd gevraagd wat het grootste verschil was zei hij: “De colleges vind ik nu veel inspirerender. Maar zoals die studenten er tegenwoordig bijlopen, zo onappetijtelijk! Niemand draagt meer een pak!”

Lees meer

Volg ons