12 februari 2017

Mirthe (17): "Ik wil er wel goed uitzien in de zomer"

Sporten om af te vallen. Sporten om een sixpack of bikinibridge te kweken. Sporten om stoom af te blazen. Sporten om een ziekte tegen te gaan. Of gewoon, omdat het leuk is. Er zijn vele redenen om met een handdoekje en zweetbandje de sportschool in te duiken. BEAM sprak drie fanatieke sportschoolbezoeksters en vroeg hen naar hun beweegredenen.

Marja (19 jaar) – Verpleegkundestudente in Zwolle

“Ik ben ongeveer 5 uur per week in de sportschool te vinden. Nu al vier jaar ongeveer. Meestal doe ik dan mee met groepslessen van kickboksen, want dan heb ik het gevoel meer te doen. Bovendien is dat gezelliger. Als ik sport, ben ik even alle stress van thuis en opleiding vergeten. Daarnaast heb ik het patello-femoraal pijnsyndroom. Dat betekent dat m’n knieschijf niet goed zit en ik er constant last van heb. Door mijn bovenbeenspieren te trainen, doet het veel minder pijn. Dus naast dat sporten leuk is, is het voor mij ook heel belangrijk.”

Als meisje van 17 wil je er wel goed uitzien.

Merel (16 jaar) – Studeert Mediavormgeving in Amsterdam


“Vorig jaar januari probeerde ik te beginnen met sporten, maar dat werd niet echt wat. Vanaf Sinterklaas pak ik het serieuzer aan. Vroeger ging ik altijd alleen en nu ga ik samen. Dat is wel fijn, omdat je elkaar motiveert. En je ook eerder gaat als je geen zin hebt.

Ik ga nu zo’n drie keer per week naar de sportschool. Er is veel sociale druk. Als je op Instagram zit, zie je allemaal perfecte lichamen voorbijkomen. Je denkt dat het geen invloed heeft, maar dat heeft het wel. Als je een keer niet in sportschool bent en je kijkt op de bank op je telefoon dan denk je: “Shit, had nu ook in sportschool kunnen zijn.” Je probeert toch het onmogelijk na te streven. Ik wil het wel minder gaan volgen, anders krijg ik helemaal een verkeerd beeld van hoe je lichaam eruit moet zien.

Ik heb niet echt een concreet doel met sporten. Je moet wel oppassen, want je kan zo anorexia-patiënt worden. Er zijn altijd mensen die dunner zijn of nog meer spieren hebben. Dus dan houdt het nooit op. Kan je beter concreet doel hebben, zodat je jezelf in de hand houdt. Sporten moet wel leuk blijven.”

Je denkt dat Instagram geen invloed heeft, maar dat heeft het wel.

Mirthe (17 jaar) – Studeert Leidinggevende, Travel & Hospitality in Heerenveen

 

“Drie keer in de week sta ik in de sportschool en ga er nu al ongeveer anderhalf jaar heen. Krachttraining, cardio, groepslessen. Alles door elkaar. Ook doe ik soms mee met speciale workouts, waarbij je echt helemaal kapotgaat.

Mijn vrienden en vriendinnen gaan al veel langer en op een gegeven moment dacht ik: “Oh ja, dat moet ik ook doen. Dan zie ik er beter uit in de zomer.” Vorige zomer was ik niet tevreden over mijn lichaam. Was niet fanatiek genoeg geweest. Had vaker moeten sporten. Nu ben ik er veel intensiever mee bezig.

Als meisje van 17 wil je er wel goed uitzien. Bovendien houd ik het nu veel langer vol en dan wordt het ook leuker. Ik ga altijd samen met mensen en kom bekenden in de sportschool tegen. Als je je even niet goed voelt, is sporten een fijne afleiding, een uitlaatklep.

Heel veel fitgirls geven een vertekend beeld van hoe je kan zijn. Hun hele instagrampagina bestaat uit foto’s van hunzelf. Je moet instellen op wat je zelf wil. Geen enkel lichaam is hetzelfde. Ik wil bijvoorbeeld een nog betere conditie en een beetje buikspieren kweken, maar nog belangrijker: ik wil mezelf goed voelen. Dan maakt het niet uit wat anderen van mij vinden. Als ik maar goed in m’n vel zit, dat is het belangrijkste.”

Lees meer

Volg ons