23 februari 2017

‘Ik ben penningmeester en verslaafd aan het kopen van kleren'

Voor de nieuwe rubriek ‘Gat in je hand’ vraagt BEAM heel brutaal naar de inkomsten en uitgaven van verschillende BEAM’ers. Karine (23) is, heel toevallig, penningmeester bij haar studentenvereniging en trapt vandaag af. Ze studeert Europese Talen en Culturen, woont al iets langer dan vijf jaar op kamers en is nogal verslaafd aan het kopen van nieuwe kleren (oepsie).

Zijn je maandelijkse inkomsten en uitgaven drastisch veranderd sinds je bent gaan studeren?
“Ja! Voordat ik ging studeren had ik een goed betaald bijbaantje, kleedgeld en weinig uitgaven. Op het moment dat ik ging studeren kwam daar ook nog eens studiefinanciering bij. Eenmaal op kamers moest ik natuurlijk wel huur en boodschappen gaan betalen dus kon ik niet zomaar alles uitgeven aan leuke dingen.  Ik probeer daarnaast een deel van mijn inkomsten bewust opzij te zetten om een buffer op te bouwen voor het geval ik plotseling een grote uitgave moet doen. Zo ging mijn telefoon bijvoorbeeld stuk terwijl ik nog geen recht had op een nieuwe. Dat kost geld. Daarnaast zet ik een deel van mijn geld opzij om te kunnen reizen als ik ben afgestudeerd.”

Heb je nu nog steeds een bijbaantje?
“Ik maak sinds twee jaar schoon bij verschillende mensen thuis. Daarnaast ben ik net begonnen als oppas bij gezinnen thuis. Deze inkomsten gebruik ik voornamelijk voor het doen van boodschappen, maar komt ook van pas als ik iets nodig heb waar ik anders het geld niet voor zou hebben. Zo heb ik vorige week bijvoorbeeld eindelijk een duimbrace gekocht zodat ik weer kan sporten.”

En kun je tijdens het boodschappen doen alles kopen waar je zin in hebt of moet je dat soms creatief oplossen?

“Nou, zo nu en dan moet ik weleens creatief omgaan met mijn boodschappen, meestal aan het einde van de maand. Gelukkig woon ik vlakbij de Aldi, als ik daar boodschappen doe kan ik makkelijke goedkope maaltijden samenstellen waar ik zo twee dagen van kan eten. Soms vraag ik mijn vriend of hij die dag voor mij wil koken (handig!). Dit betekent overigens niet dat ik nooit leuke dingen doe hoor, maar boodschappen doen is voor mij wel een dingetje. Ik ben namelijk snel geneigd om de meest nutteloze dingen in mijn karretje te mikken.”

Waar gaat je meeste geld naartoe naast de vaste lasten?

“Activiteiten met vrienden. Drankjes doen, ergens wat eten, biertjes bij de studentenvereniging en kopjes koffie bij bestuursvergaderingen bijvoorbeeld. Daarnaast ben ik nogal verslaafd aan kleren kopen, maar aan die verslaving ben ik aan het werken; zo nu en dan spreek ik met mezelf af om een halfjaar geen nieuwe kleren te kopen. Vooral mijn vriend vindt dit een uitstekende maatregel…”

Wat vind je, maakt geld gelukkig?
“Nee, maar het is wel handig om wat geld achter de hand te hebben. Dat stelt gerust.”

Even heel brutaal, maar wat komt er elke maand binnen en wat gaat er weer uit?

Inkomsten:
€800,- Lening (incl. collegegeld)
+/- €160,- schoonmaakbaantjes/oppassen
€89,- zorgtoeslag 

 

+/- €1049,-

Uitgaven:
€240,- boodschappen
€310,- huur
€12,- telefoon abo
€10,- verzekering
€180,- collegegeldkrediet sparen
€175,- overig sparen                          
+/- €60,- verjaardagen, afspreken/eten met vrienden en drankjes op destudentenvereniging, kerkgeld
€20,- kleren
€37,- 2 sponsorkindjes

+/- €1044,-

“Ik mag mijn zorgtoeslag van mijn ouders houden als ouderbijdrage. Je zult misschien denken: ‘Hey, en je zorgverzekering dan?’, maar die betalen mijn ouders. Lief he?!”

Heel erg lief! Bedankt Karine.

Mag BEAM ook spieken in jouw kasboekje? Geef een gil en mail naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp ons op 06-83673700!

Tekst: Esther Bolt

Lees meer

Volg ons