6 februari 2017

Hardloopverslaafd totdat mijn haar uitviel

Zodra ik in hardlooptenu mijn drie au pair-kinderen naar school had gebracht, fietste ik in een sneltreinvaart door naar het strand. Parkeerde de fiets en volgde ik mijn hardloopschema. Zo bouwde ik het hardlopen op van korte naar lange afstanden, naar steeds vaker. Een dag overslaan mocht ik niet. Mijn eetpatroon werd minimaal. Alleen gezonde dingen. De Spaanse au pair-ouders maakten zich na een paar maanden lichtelijk zorgen. “¡Come!” eet toch, zei de vader als hij me een bak straciatellavla voorzette. Die vla moest ik daarna er afrennen.

Het hardloopschema was mijn enige houvast, ongelukkig als ik was in mijn aupair-gezin. Als ik rende aan zee, kwam ik in een roes en vergat ik mijn somberheid. Mijn haar viel met bossen uit. Toen ik met Pasen naar huis kwam en ik twee keer per dag ging rennen – rinkelden de alarmbelletjes. “Nu word je wel erg mager,” riep mijn moeder. Niet lang daarna kwam ik voorgoed terug naar Nederland. Mijn redding. Ik woonde een paar maanden bij mijn ouders voordat ik op kamers ging. Onder het ‘regime’ van mijn lieve moeder – werd hardlopen weer een hobby in plaats van een verslaving waarvoor alles en iedereen moest wijken. 

Sporten is goed, gezond. Zodra het overslaat in een verslaving – kan het gevaarlijk worden.
Strak, strakker, strakst: we verafgoden afgetrainde lichamen. Hoe meer uren in de sportschool gezaaid – hoe groter de oogst van bewondering. Een strak lichaam toont discipline. Wordt je er per definitie gelukkig door?
Als je uiteindelijk (al) je geluk in sporten zoekt, ga je het daar – ondanks alle endorfine - niet vinden. Op een dag is iedereen oud, rimpelig en uitgezakt. Zeker, ons lichaam is een tempel van de Heilige Geest waar we goed voor moeten zorgen. Dat is een opdracht, maar het is minstens zo belangrijk dat we ook geestelijk sportief, in balans en gezond zijn. Paulus schrijft in Hebreeën 12 dat we een wedloop lopen. Ben je bereid Jezus te volgen tot het einde, ook als het tegen zit? Ga je ook hier voor strak, strakker, strakst? 

Een sprintje trekken is gemakkelijker dan een marathon uitlopen. Hoe zit het met jouw geestelijke conditie? Wat doe je als je buiten adem raakt, geef je op of tank je bij bij Jezus. Laat je je aanmoedigen door je vrienden, familie, kerk? En houd je de finish voor ogen?
Zolang Jezus jouw houvast is in het leven, haal je die finish.

Deze week alles over sporten! We kregen een horde aan geweldige filmpjes van jullie binnen via de whatsappgroep (vanavond op insta!), we spreken de 17-jarige schaakkampioen Anna-Maja, een jonge scheidsrechter over zijn sportieve afwegingen, wat voor type verliezer ben jij en is discipline aan te leren?

Een sportieve week gewenst!

X Arachne

Heb jij een sportief verhaal? Mail (beamredactie@eo.nl) of app (0683673700) ons! 

 

Volg ons