20 februari 2017

COLUMN: Ik ben rampzalig in stille tijd

“Houd jij stille tijd? Daarvan kom je pas écht tot rust,” raadde iemand me laatst behulpzaam aan. Ik wilde haar heel graag geloven. Stille tijd wordt aangeraden als een spirituele wellness. Je komt eruit terug met die perfecte combinatie van energie en rust. Het lukt me alleen niet zo goed.

Dit is het verhaal van mijn attentiespanne: einde.

Stille tijd schijnt ook al lastig te zijn als je geen ADHD hebt. Mijn handen vouwen, stilzitten en me minutenlang focussen op gebed is onbegonnen werk voor me. Na een poosje is mijn aandacht weg, en ik ervaar God maar soms.

Ik had hulp nodig. Gelukkig zijn er genoeg mensen in de wereld die willen vertellen wat jij verkeerd doet.Er zijn altijd mensen die je vertellen dat je op een bepaalde manier tot God moet bidden om te krijgen wat je wilt.

“Misschien moet je wel je zonden belijden.”
Dus ik bekende. Ik winkel nooit fair-trade. Ik eet niet biologisch. Ik sorteer mijn afval niet.
Ik snapte alleen niet hoe ik hier beter van ging bidden.

“Steek anders eens een kaarsje op. Staar in de vlammen.”
Maar kaarsjes zijn duur, en het gasfornuis heeft gewoon net niet hetzelfde effect.

“Bid met autoriteit. Verklaar genezing.”
En het nare is dat ik het echt heb geprobeerd. Toen mijn moeder in het ziekenhuis lag. Bovendien verklaar ik al tweeënhalf jaar dat ik mijn propedeuse ga halen.

Die twee minuten die ik aan het bidden ben, doe ik zoveel mogelijk mijn best om fraaie zinnen te formuleren. Ze te doordrenken met gevoel. En terwijl ik me in allerlei rare bochten loop te wringen, een Bijbelapp probeer te downloaden en Instagramtekstjes proclameer weet ik het ineens: Bidden is te moeilijk gemaakt. Niet door God, maar door mij. 

Gastcolumnist Thom Hofstede (20) is student journalistiek. Vroeger wilde hij ridder worden. Nu nog steeds. Hij tovert met plezier een lach op je gezicht, maar zet je ook graag aan het denken. 

Volg ons