27 februari 2017

Blij bejaard is goud waard

Ik ben 29 en logeer nog steeds bij mijn oma. Niet omdat dat moet. Of omdat de plicht der kleindochter daartoe roept. Ik mis haar als ik haar te lang niet heb gezien. Een uurtje op de thee is niet genoeg. Stiekem is het fijn om verwend te worden. Bij haar op de bank te zitten en weer even klein te zijn. Misschien ben ik raar – logeren op mijn leeftijd, ik geef er niet om.

Mijn eerste herinnering aan mijn inmiddels ontelbare logeerpartijtjes is dat ik in midden in de nacht als tweejarig meisje uit mijn bed klom en naar haar slaapkamer liep. “Oma, ik heb koude voeten.” “Kom maar bij mij in bed.” Ik mocht mijn koude voetjes tussen haar warme benen opwarmen en viel dan weer in slaap. 

Oma is mijn tweede moeder. Ze weet het direct als ik verliefd ben. Uiteraard heeft ze haar recht-door-zee mening klaar over de desbetreffende. Toen ik een nieuwe baan had, was ze erbij toen ik gebeld werd dat ik het was geworden.
Als ik een beetje somber ben, vrolijkt ze me op met haar zelfgebakken appeltaart of beroemde zandkoekjes. Ze is betrokken op al haar kleinkinderen. Toen mijn zusje haar belde om te vertellen dat ze zwanger was, feliciteerde ze haar en vroeg: ‘’Willen jullie weten wat het is? Dat kan tegenwoordig. Je hoeft het aan niemand te vertellen, maar ik kan goed geheimen bewaren hoor.’’ 

Ze is een sterke vrouw. Toen mijn opa overleed, was ze verdrietig om wat niet meer was, maar ze vertrouwde nog steeds op God. Ook kocht ze een ov-chipkaart. Waar ze op haar tweeëntachtigste het hele land mee doorreist.  

In de Bijbel komen ook sterke oma’s voor. Vaak lees je er overheen. Denk aan Naomi die als weduwe zonder haar zonen en haar man met haar schoondochter terugkeerde naar Bethlehem. Die met de geboorte van Obed, de grootvader van koning David, weer een plaats in het koninklijke plan van God krijgt.

Of kijk naar Anna en Simeon, soms de symbolische grootouders van Jezus genoemd. Anna blijft na zeven jaar getrouwd te zijn, kinderloos achter als haar man sterft. Onafgebroken bid en prijst ze als profetes God in de tempel. Ook al is Anna tachtig jaar oud, ze krijgt er nog een bediening bij. Ze is de boodschapper dat Jezus de Verlosser is! God beloont haar lange wachten.

Heb jij nog opa en oma’s? Wacht niet en bel, bezoek, schrijf ze deze week nog. Verras ons met jouw verhaal (beamredactie @eo.nl of app 0683673700).
Blij bejaard is goud waard!

Arachne

 

PS. We kijken halsreikend uit naar woensdag als blije bejaarde oma Janneke een dagje stagiaire bij ons is! Vergeet dus niet te kijken naar Redactie TV 19:00 waarin ze naast Joram en Bas presenteertJ

Lees meer

Volg ons