9 januari 2017

Tips waarmee je 'NEE' leert zeggen

Soms moet je #ballen hebben om ‘nee’ tegen iets of iemand te zeggen. Iedere keer dat iemand je vraagt te helpen, word je zo enthousiast dat je mond al ‘ja’ zegt voordat je brein heeft bedacht of dit wel slim is. Of je bent zo conflictvermijdend dat je het woord ‘nee’ niet eens over je lippen kan krijgen zonder dat de angst je overspoelt om iemand te beledigen of –erger nog – te kwetsen. Hier 5 tips die jou helpen voortaan wat vaker ‘nee’ te zeggen.

1. Bekijk 'nee'-zeggen positief

Als je ‘nee’ zegt tegen je oom die met jou een seizoenskaart wil kopen voor de lokale ijshockeyclub, zeg je ‘ja’ tegen tijd voor jezelf, tijd voor je vrienden en tijd om te slapen en te eten. ‘Nee’-zeggen is zo gek nog niet.

2. Je kan niet iedereen tevreden stellen

Je zou de eerste persoon ter wereld zijn die iedereen tevreden kan stellen. Het is dan ook dodelijk vermoeiend om dit te blijven proberen. Probeer je keuze niet af te laten hangen van hoe je zoveel mogelijk mensen tevreden kan houden, probeer het af te laten hangen van wat jij denkt dat goed is voor anderen en vooral voor jezelf.

3. Je bent geen egoïst

Stop nou eens met denken dat je egoïstisch bent als je een keer 'nee' zegt. Als 'nee' zeggen je moeite kost, is dat het levende bewijs dat je waarschijnlijk geen egoïst bent. Als je toch een schuldgevoel hebt, denk dan eens aan alle keren dat je ‘ja’ hebt gezegd tegen mensen.

4. Wees duidelijk

Iemand stelt je een vraag, dus je hebt het recht om zowel 'ja' als 'nee' te antwoorden. Blijf niet steeds je excuus aanbieden of er omheen praten als je eigenlijk 'nee' wilt zeggen. Dit is uiteindelijk alleen maar lastig voor jezelf én voor de ander. Als je 'nee' zegt, probeer dan kort en eerlijk uit te leggen waarom je dit doet. Behandel de zaak, nadat je 'nee' hebt gezegd, dan ook als afgerond. Lekker duidelijk.

5. Onderzoek jezelf

Waarom vind je het eigenlijk zo moeilijk om 'nee' te zeggen? Dit kan je mooi onderzoeken terwijl je tegen alles en iedereen 'nee' zegt de komende tijd. Grapje. Wat geen grapje is, is dat het interessant is om te kijken waar je moeite met 'nee' zeggen vandaan komt. Die reden is namelijk de wortel van het probleem. Als je het probleem bij de wortel aan kunt pakken, is dit vaak effectiever dan iedere keer moeite doen om de schade te beperken.

Zo, nu je goede argumenten hebt om eens een keer 'nee' te zeggen, zijn hier een paar voorbeelden van hoe je dat precies kunt doen.

Dramatisch

Minder dramatisch

Non-verbaal

Succes! Heb #ballen. Je kunt het!

Lees meer

Volg ons