28 januari 2017

Me, Myself and I

Tijd voor jezelf een overbodige luxe? Absoluut niet. In onze drukke levens vergeten we vaak om af en toe even me-time te houden en dat is jammer. Boeken komen vaak te liggen op de ‘te-lezen-als-ik-tijd-heb-stapel’, hobby’s verwaarlozen we vaak omdat ze behalve plezier weinig opleveren. Kunnen we die tijd beter besteden aan werken of leren, toch? Nee, niet. Het is belangrijk om af en toe even met jezelf te daten en even tot rust te komen. Hier krijg je namelijk energie van en die energie heb je weer nodig voor andere dingen! Hoe je met jezelf kunt daten? Lees je hier:

Stap 1: Maak de tijd

Zet het in je agenda, hang het boven je bed, zet een alarm, doe iets zodat je je herinnert dat je een date hebt met jezelf. Moet je nog afwassen? Jammer, kan morgen ook wel. Nog huiswerk maken? Ja dan had je maar beter moeten plannen, volgende keer beter. Op sommige momenten ga jij gewoon voor. Zoals nu. 

Stap 2: Accepteer de tijd

Tijd vrijmaken is één ding, de tijd benutten is een tweede. Leg je laptop weg, leg je telefoon weg (tenzij jij van die dingen ontspannen en uitgerust raakt, maar dat lijkt ons sterk) want op dit moment heb je geen tijd voor afleidende en nietszeggende appjes. Ga er eens goed voor zitten en probeer niet te denken aan al die andere dingen die je nog moet doen. 

Stap 3: Doe het

Ga iets doen wat je echt leuk vindt. Vind je het lastig om iets te bedenken? Graaf eens in je herinneringen en bedenk waar jij als kind nou echt zielsgelukkig van werd: verhalen schrijven, boeken lezen, tekenen etc. Misschien vind je die dingen nog steeds wel heel erg leuk, maar heb je om de een of andere reden niet het idee dat je nu nog ‘tijd hebt voor die onzin’. Nou toevallig heb je net bewust tijd vrijgemaakt voor jezelf, dus waarom niet? Je kunt ook juist die dingen doen die al zolang op je verlanglijstje staan. Wil je al heel lang graag naar die ene film in de bioscoop, maar wil niemand mee? Ga je toch lekker in je eentje. Niemand waar je je popcorn mee hoeft te delen en je kunt net zolang naar de aftiteling kijken als je zelf wil. Rust jij het meest uit door letterlijk niets te doen? Dan doe je lekker niets. Maak het gezellig in je kamer, kies een comfortabele plek om te zitten en doe een halfuurtje absoluut níéts. 

Stap 4: Geniet

Deze spreekt voor zich, maar is niettemin erg belangrijk.

Stap 5: Stop

Wij willen natuurlijk niet dé reden zijn waardoor je niet meer aan je andere taken toekomt, dus helaas, de date moet ook een keer eindigen (L). Het is goed om eens in de zoveel tijd tijdens je drukke bestaan even tijd te besteden aan je jezelf, een momentje om bij te tanken zodat je daarna weer op volle kracht verder kunt. De een heeft hier dagelijks behoefte aan en de ander misschien maar één keer per week. Dit weet je zelf het beste, net zoals je zelf het beste weet wanneer je batterij weer voor 100% opgeladen is!

Stap 6: Plan de volgende date

Had je een leuke date met jezelf? Zie je het zitten om nog een keer met jezelf te daten? Pak die agenda’s erbij en maak een nieuwe afspraak. Kun je tot die tijd alvast bedenken waar je jezelf de volgende keer mee naartoe neemt.

Succes!

Lees meer

Volg ons