15 januari 2017

Ik laat niet over me heenlopen

Ik stond voor mijn kluisje toen ik plotseling een bekende stem hoorde: “Mag ik geld lenen?” Ik draaide me om en keek recht in de ogen van mijn vijand: een erg vervelend meisje uit mijn klas dat Isabelle heet. De vorige keren had ze me ook niet terugbetaald en ze was me inmiddels 10 euro verschuldigd. Een fortuin als je zestien bent. Ik stamelde dat ik geen geld mee had en ik verstopte mijn portemonnee snel achter mijn rug.

Mijn vriendinnen knikten goedkeurend. “Laat maar niet over je heen lopen”, zeiden ze. De volgende pauze vroeg een van hen of ik misschien wat kleingeld had voor een blikje Cola. Ik gaf haar wat ze vroeg, deze vriendin kon ik wel vertrouwen.

Maar hier wordt het vreemd.. Een paar dagen later las ik in de Bijbel Lucas 6:34, waarin Jezus vraagt of het speciaal is als je geld leent aan iemand van wie je het ook terug verwacht, of dat dit juist heel normaal is. Hij merkt op dat ook de mensen die God niet kennen, geld uitlenen omdat ze verwachten dat ze alles terugkrijgen.

Wat een scherpe vragen stelde Jezus toch altijd. Gelukkig gaf Hij zelf antwoord met de woorden: “Nee, heb je vijanden lief, doe goed en leen geld aan anderen zonder iets terug te verwachten; dan zullen jullie rijkelijk worden beloond, en zullen jullie kinderen van de Allerhoogste zijn, want ook Hij is goed voor hen die ondankbaar en kwaadwillend zijn.”

Ik wist dat deze tekst voor mij was. Ik zie veel christenen die net als ik hun geld niet uitgeven aan bedriegers en ook niet hun TV of laptop meegeven als ze een dief betrappen in hun huis (goh wat gek). Ik heb het er zelf moeilijk mee, 'to set healthy boundries' en 'to walk the extra mile' lijken niet goed bij elkaar te passen. Heb je vijanden lief heb ik altijd al het moeilijkste gebod gevonden. Toch wil ik leren om een stap extra te zetten en op te vallen door mijn vriendschap met Jezus.

Laatst zag ik Isabelle weer. Ze is me inmiddels 11,20 euro verschuldigd, maar ik zit er niet mee, ik mag Jezus kennen! 

Joy (17) is bijbeltijger bij BEAM en is dol op kinderen, schilderen en zingen.

 

 

 

 

 

Lees meer

Volg ons