30 januari 2017

COLUMN: Te jong om te leven

Aan: alle mensen boven de 18
Van: een 18-jarige (niet lachen)

Lieve 18+’er,

Laatst had ik een tof gesprek met een onbekende. Ze was enthousiast over mijn toekomstplannen en godsbeeld. Ze respecteerde mijn keuzes en dromen. Tot daar de vraag kwam: "Hoe oud ben je, als ik vragen mag?" Nu heb ik er geen problemen mee dat je het vraagt. Ik heb soms wel problemen met je reactie. Want ja, ik ben nog maar 18. Ik weet dat ik ouder over kom en dat ik in sommige keuzes uniek ben (zoals iedereen trouwens). Maar ik ben echt nog maar 18. Net van de havo, kan nog niet zo goed koken en ik vraag mijn vriend nog steeds of de wasverzachter in het eerste of tweede vakje moet.
En toch maak ik de keuze om te gaan reizen.

Mag ik je vertellen dat jonge mensen ook kunnen geloven? En dat ze ook de oprechte keuze voor God kunnen maken? Toen de onbekende er achter kwam dat ik ‘nog maar’ 18 was, veranderden al mijn plannen voor haar in één groot sprookje. Ik was gewoon een kind dat grote plannen had, maar te klein is om dromen waar te maken.

Te jong voor 'ja'
Het deed me denken aan het moment dat ik mijn dominee vertelde dat ik belijdenis wilde doen. Ik was 15 jaar. Te jong blijkbaar om in de kerk ‘ja’ te zeggen tegen God, mijn keuze kon immers nog veranderen! "Slaap er nog maar heel veel nachtjes over." "Je wilt nu al gaan reizen? Eumm.. Denk er nog maar een keertje extra over na. Eerst maar eens afwachten of je dromen overwaaien."

Lieve volwassene, Paulus moedigde de jonge Timotheüs aan om een voorbeeld te zijn voor de gelovigen. En jij schuift onze plannen in het hoekje ‘grote dromen’. Misschien heb je wel gelijk. Misschien zijn het wel grote dromen. Maar wij geloven in een God die grote dromen kan laten uitkomen.

Pas alsjeblieft op met het bestempelen van jongeren, want soms zijn juist zij het die vanuit hun hart keuzes maken. Niks, te jong om te leven! Juist jong genoeg om te leven!

Heel veel liefs,
Van een meisje dat net haar eigen thee heeft betaald. (En deze brief zelf heeft geschreven. Knap he?!)

Anne (al bijna 19 hoor) is blogger en een fanatieke fan van Jezus en de mensen om haar heen. Volgend jaar wil ze de wijde wereld in, waar een notitieboekje, Bijbel en pen genoeg zal zijn. En haar knuffel natuurlijk.

Lees meer

Volg ons