5 januari 2017

COLUMN: Ik bouw een fort om mijn hart

Ik verheug me niet op dingen. Als ik op vakantie ga, pak ik mijn tas dezelfde ochtend nog in. Als ik naar een feestje ga, bedenk ik net voordat ik weg moet wie er jarig is. Ook houd ik niet van denkprocessen delen met anderen als ze nog niet ‘af’ zijn, doe ik niet aan voornemens en vind ik het tot nu toe nooit echt leuk om verliefd op iemand te zijn. Dit klinkt misschien stoer, alsof ik me nergens druk om maak, maar eigenlijk ben ik gewoon hartstikke bang om teleurgesteld te worden.

Misschien valt het feestje wel tegen, misschien kan ik helemaal niet goed onder woorden brengen wat ik vind als het denkproces in mijn hoofd nog niet af is. Misschien falen mijn voornemens al binnen een week en misschien is die jongen wel helemaal niet verliefd op mij. Oplossing: ik bouw een fort om mijn hart. Als ik geen dromen heb, kunnen ze ook niet uit elkaar spatten.

Het gaat best prima: niet kwetsbaar zijn. Ik denk dat ik zo best 80 jaar zou kunnen leven, mocht het me gegeven zijn.

MAAR.

Is dat wat ik wil? Wil ik altijd degene zijn die niet als eerste ‘ik houd van je’ kan zeggen? Wil ik degene zijn die pas mensen betrekt als ik het hele proces zelf al heb doorlopen? Wil ik mezelf inhouden omdat er misschien teleurstelling volgt?

Ik geloof dat God me heeft gemaakt om verbonden te zijn met Hem en andere mensen. Maar man, wat is het moeilijk om te geloven dat mijn imperfecties en mijn teleurstelling me mooier maken. Dat mijn kwetsbaarheid me mens maakt en dat het er mag zijn, omdat ik mens mag zijn.

Ook dit jaar heb ik geen voornemens. Ik heb niet echt dromen of dingen waar ik me ontzettend op verheug. Of dat erg is? Ik weet het niet. Wel zit er een leugen in mijn hoofd die ik er in 2017 heel graag uit wil krijgen: Ik wil niet langer geloven dat kwetsbaarheid zwak is, kwetsbaarheid is juist heel moedig!

Lees meer

Volg ons