24 januari 2017

Aline: “Ik vind het verschrikkelijk om alleen te zijn”

Aline (18) heeft er een hekel aan om alleen te zijn. Op dit moment zijn haar ouders een paar dagen op bezoek bij haar opa en oma in Frankrijk en is ze samen met haar jongere broertje thuis: “Ik vind het verschrikkelijk om als laatste naar bed te gaan. Het is donker en ik ben altijd bang dat er iets gebeurt en ik niet weet wat ik moet doen..”

De angst om alleen te zijn, had je die altijd al?

“Ik zit nu in 6 vwo en herinner me als de dag van gisteren dat ik het in de brugklas echt verschrikkelijk vond om alleen te zijn. Als mijn ouders ’s avonds terugkwamen, troffen ze me huilend op de bank aan. Nu is het gelukkig wat minder geworden en huil ik niet meer aan de lopende band, maar ik vind het nog steeds echt niet fijn om alleen te zijn. Mijn ouders zijn nu bijvoorbeeld niet thuis en daarom heb ik een goede vriendin gevraagd of ze hier wil slapen. Dat ik moet leren voor mijn tentamenweek maakt me niet uit. Mijn vriendin is klaar met haar tentamens en kijkt televisie, ik doe oortjes in en ga leren voor aardrijkskunde. Alles beter dan de hele nacht alleen zijn.”

Waar komt die angst vandaan denk je?

“Ik vind het – net als veel andere mensen - gewoon ongezellig om alleen te zijn. Maar bij mij gaat het wel verder dan dat. De angst komt denk ik vooral door dingen die ik op televisie zie. Ik zag pas een reconstructie van een overval. Een vrouw ligt te slapen en opeens staat er een inbreker in de slaapkamer die haar bedreigt. Ik heb zoiets gelukkig nooit meegemaakt, maar die beelden blijven wel enorm in mijn hoofd zitten. Ik probeer dan ook zo min mogelijk spannende films en series te kijken, maar soms kan ik er niet omheen.”

Denk je dat het nog kan veranderen?

“Ik denk niet dat ik het ooit geweldig vind om alleen te zijn, het gaat me wel steeds beter af. Dit voorjaar heb ik met een vriendin op het huis van familie van me gepast. Mijn vriendin kreeg daar griep en moest naar huis. Ik heb toen besloten om daar alleen te blijven, ondanks de enge geluiden en de onbekende locatie. Dit was het eerste moment waarop ik dacht: ‘He, ik kan dit. Ik kan best alleen zijn.’ Volgend jaar wil ik gaan studeren. Ik weet nog niet in welke stad, maar de kans is best aanwezig dat ik op kamers ga. Ook dan moet ik leren om alleen te kunnen zijn. Ik probeer er nu al stukje bij beetje aan te wennen.”

*Aline is een verzonnen naam en dit is geen foto van haar. De echte naam is bij de redactie bekend.

Wat vind jij van ‘alleen zijn’? Lekker rustig of net als Aline toch niet helemaal relaxt? Laat het weten in de reacties op Facebook of Whatsapp ons op 0683673700 (stuur dan eerst wel even BEAM AAN).

Lees meer

Volg ons