5 januari 2017

7 tips voor een goede planning

Ik ben een expert op het gebied van slecht plannen. Ik heb ACHT jaar over mijn hbo gedaan (dat is zeg maar twee keer zo lang). Door schade en schande ben ik wijs geworden. Ik deel met jou mijn doorleefde tips.

Als iemand mij halverwege mijn studie vroeg hoe lang ik nog nodig had om het af te ronden, mompelde ik: “Ooooh, even een week of twee er tegenaan en dan ben ik een heel eind.” In werkelijkheid had ik geen idee van de berg die er nog voor me lag. Ik keek het liefst een andere kant op. Maar het is me gelukt! Dankzij onderstaande tips, die ik met plezier met je deel.

1. Schaam je niet

Waar ik het meeste last van had, was schaamte. Ik had gefaald. Ik had een potje van de planning gemaakt en daar was ik niet trots op. Het gevolg was dat ik m’n kop nog dieper in het zand stak en ik in m’n uppie met mijn stress bleef rondlopen. Schaamte brengt je niet verder. Kappen.

2. Wees eerlijk
Ook zoiets: omdat ik me schaamde, maakte ik ‘het probleem’ altijd kleiner dan het was. Ik hoefde nog maar een klein beetje, stelde niks voor (NOT!). Ik was gewoon niet eerlijk. Dit zorgde ervoor dat mijn omgeving (die mij alleen maar wilde helpen) geen goed beeld kreeg en ik me nóg ellendiger voelde over de situatie.

3. Maak een plan

Pas als je eerlijk bent over wat je moet doen, kun je een goed plan maken. Een goed plan geeft inzicht in de (enorme) berg en dat kan confronterend zijn. Maar het helpt je wel in hoe je die berg moet trotseren.

4. Laat je helpen

In je eentje een hele studie plannen is pittig. Schakel je ouders of beste vrienden in en ook niet onbelangrijk: zoek op school de juiste begeleiding. Een studiebegeleider, huiswerkbegeleider, docent, mentor, who ever. Als het maar iemand is die jou écht kan helpen.

5. Ga het aan
Als je eenmaal een plan hebt (en iemand die je op de huid zit ;-)), ga dan gewoon aan de slag. Werk klus voor klus, opdracht voor opdracht. Als je de to-do-stapel ziet slinken, geeft je dat geheid veel voldoening!

6. Wees trots
Ik voelde mezelf meer dan eens een prutser omdat ik er qua planning nogal een potje van had gemaakt. Maar wees trots op jezelf als je weer iets af kunt vinken. Trots zijn mag, want je bent namelijk goed bezig!

7. Laat je niet afleiden
Leuke huisgenoten, een knappe vriend, een toffe serie op Netflix, allemaal riepen ze het hardst om aandacht. Maar door de juiste prioriteiten te stellen – na een dagje studeren, mag ik met die knappe vriend een avondje Netflixen – en me steeds minder af te laten leiden, ben ik er toch gekomen.

Succes, je kan het!

Lees meer

Volg ons