22 december 2016

Vrede op aarde en dus ook in de klas

Bijna kerstvakantie, eindelijk rust. Heerlijk. Vrede op aarde. Op school is dat het niet altijd, vrede. Er zijn superveel kinderen, maar ook jongeren(!), die gepest worden. Alle reden om eens te kletsen met pest-expert en collega Anne-Mar Zwart, presentatrice van onder andere De Anti Pest Club.

Want hoe ga je er mee om als je slachtoffer bent van pesterijen? Anne-Mar: “Voor jezelf opkomen is heel lastig. Je staat er dan letterlijk alleen voor. Mijn advies: check in je omgeving of je back-up kunt krijgen. Anderen staan er vaak bij te kijken, maar doen niks. Dat betekent niet dat ze niets wíllen doen. Ze weten alleen niet hoe. Vraag aan ze of ze je zouden willen helpen. Samen sta je veel sterker.“

Recht je rug

Simpelweg aan je pesters vertellen hoe het voor je is om gepest te worden, kan invloed hebben volgens Anne-Mar: “Vaak loopt de gepeste weg of bijten ze terug. Dat heeft weinig zin. Als je zegt wat het pesten met je doet, hoe je je er bij voelt en wat voor effect het op je heeft, dan komt dat goed binnen bij de ander. Blijf rustig in je houding en stem, blijf bij je eigen gevoel en leg het uit. Vertel bijvoorbeeld dat je nu met tegenzin naar school gaat of dat je 's ochtends helemaal geen zin meer hebt om je bed uit te komen. Maak het concreet. En word niet boos. Emoties kunnen hoog oplopen. En dat is begrijpelijk. Oefen dit gesprek dan ook eerst thuis, voor de spiegel of met iemand anders. Dan komen er geen ongecontroleerde emoties naar boven.”

Stop het pesten!

Het pesten is te stoppen! Als een pester voelt dat je er niet alleen voor staat, zal hij uiteindelijk afhaken. “Zorg dus dat je mensen om je heen verzamelt die het vervelend voor je vinden en willen dat het pesten stopt. Stem met elkaar af wat jullie doen als je gepest wordt.”

Stoer doenerij

“Als het pesten doorgaat, moet je het vooral niet opkroppen,” vertelt Anne-Mar. “Dan wordt het alleen maar erger. En de pester voelt dat hij je te pakken heeft. Praat erover met de mensen om je heen, je klasgenoten, je vrienden, je collega's, waar het pesten ook plaatsvindt: er zijn altijd meer mensen die tégen pesten zijn dan mensen die het leuk vinden dat je gepest wordt. Het is kinderachtig maar waar: iedereen loopt mee om stoer te doen. Dus verzamel mensen om je heen die je willen steunen en kom met elkaar op. De kracht van de groep is zo sterk. Dat wordt altijd onderschat.”

Niet altijd een heilig boontje

Iemand die gepest wordt, kan zich vreselijk alleen voelen. “Praat met hem of haar,” Tipt Anne-Mar. “Check eerst of de gepeste iets zelf heeft uitgelokt. Want een gepeste is niet altijd een heilig boontje. Onderzoek dan wat je het beste kan doen. Mijn advies is, in welke situatie dan ook, dat je mensen verzamelt die het samen met jou wil opnemen voor diegene. En dat betekent niet terugslaan of uitschelden, maar gewoonweg vragen om te stoppen.”

Wie ben je écht?

En dan heb je nog de pesters. Soms zelf ook ‘slachtoffer’ van de situatie. Want wat nou als jij wel pest, maar dat eigenlijk niet wilt? Anne-Mar: “Denk eens goed na waar het vandaan komt. Denk je dat je er meer aanzien door krijgt? Dat mensen je stoerder vinden en je er meer vrienden door krijgt? Deze vrienden vinden het diep in hun hart echt niet tof wat je doet. Maar op de een of andere manier wordt pesten als stoer gezien, dus lopen mensen er al snel achteraan. Want wie durft nu iemand uit te schelden of in elkaar trappen? Daar heb je lef voor nodig. Maar ik vind dat geen mooie manier om 'schijnrespect' te krijgen. Ze kijken tegen je op, maar ze verafschuwen je ook. Dat wil je toch niet? Durf meer van wie je écht bent te laten zien. Dan krijg je vrienden en respect om wie jij bent en niet om wat je een ander aandoet. En wat heel mooi is: bied je excuses aan. Vraag om vergeving en vraag hoe je bij de ander een kans krijgt om het goed te maken. Dan heb je pas lef.”

Schaam je niet
Een laatste tip: “Schaam je niet voor het pesten. Er wordt overal gepest en dat jij de dupe bent, zegt niets over jou! Het is echt zonde om er alleen mee rond te lopen. Maak het bespreekbaar en zorg dat je steun krijgt!”

Lees meer

Volg ons