25 december 2016

Vrede op aarde

Als de Messias komt, komt hij met het grootste leger aller tijden en is er eindelijk vrede op aarde, dachten degenen die hem verwachtten. Het tegenovergestelde gebeurde. Hij vermoordde de vijand niet, maar liet zich vermoorden. Jezus zette de wereld op z’n kop om vrede op aarde te brengen. Onmogelijk voor ons? Nee hoor, bewijzen deze vier hedendaagse vredestichters. Lees en laat je inspireren om de wereld om jou heen ook op z’n kop te zetten!

In de categorie ‘vrede met je omstandigheden’: de nabestaanden die de moordenaar van hun geliefden vergeven
De 21-jarige Dylann Storm Roof dringt op 17 juni 2015 de Emanuelkerk in het Amerikaanse Charleston binnen. Hij schiet drie mannen en zes vrouwen dood. Een logische reactie op een daad als deze wordt door Sabrina luid en duidelijk verwoord op Facebook: “Als het mijn kind was dat vermoord was door dit monster, moest hij vrezen voor zijn eigen leven!” Nia gaat nog een stapje verder: “Nekschot!!! Zorgen dat hij de rechtbank niet haalt!” Een paar nabestaanden doen echter het tegenovergestelde. Ze schenken de schutter vergeving. Een dochter van een van de slachtoffers zegt tegen Dylann: “Ik zal mijn moeder nooit meer horen praten. Ik kan haar nooit meer vasthouden … maar ik vergeef je.” De wereld staat ervan op z’n kop. De nabestaanden laten zien dat vergeving de enige weg is om vrede te krijgen met de gevolgen van deze vreselijke gebeurtenis, die ze de rest van hun leven met zich mee moeten dragen. Om stil van te worden.

In de categorie ‘vrede met jezelf’: het meisje dat haar ernstige beperking soms bijna vergeet

Barbera (21) heeft een spierziekte waardoor ze nog niet eens zelf een hap in haar mond kan krijgen. Haar ellebogen, knieën en handen staan anders, doordat haar spieren niet goed zijn aangelegd. Barbera kan niet lopen en in haar handen heeft ze net genoeg kracht om te typen en te Whatsappen. Maar om even iets op te pakken of haar veters te strikken is ze afhankelijk van anderen. Reden genoeg om bij de pakken neer te gaan zitten. Nou, niet voor Barbera. “Natuurlijk baal ik weleens, bijvoorbeeld als mensen heel bezorgd om me zijn terwijl dit helemaal niet nodig is. Maar ik doe alles wat ik wil. Ik laat mijn handicap niet vooropstaan.” Barbera is afgestudeerd in Human Resource Management, werkt in de zorg, spreekt vaak af met vrienden en is enorm positief. Ze kijkt niet naar de onmogelijkheden, maar naar de mogelijkheden, accepteert zichzelf volledig en heeft daardoor vrede met zichzelf. Wat een voorbeeld. (Barbera vertelde haar verhaal eerder dit jaar op eo.nl/beam.)

In de categorie ‘vrede met je vijand’: jongeren die laten zien hoe je je vijand liefhebt

In Libanon wonen vier miljoen mensen, waar afgelopen jaar nog bijna twee miljoen Syrische vluchtelingen bij zijn gekomen. Geen probleem denk je misschien, maar wat als deze twee volken een gigantische hekel aan elkaar hebben? Dit jaar vloog BEAM presentator Joram naar Libanon om het project van Youth for Christ te bezoeken waarvoor we met elkaar geld ophaalden tijdens de EO-Jongerendag. Joram legt uit waarom er zo veel haat is tussen Libanon en Syrië: “In de jaren tachtig vochten ze tegen elkaar in de Libanese burgeroorlog. Je zou het kunnen vergelijken met het idee dat er na de Tweede Wereldoorlog acht miljoen Duitsers in Nederland zouden komen wonen. Je begrijpt dat er een gespannen sfeer heerst. Het doel van het project van Youth for Christ is om jongeren uit beide landen samen te laten leven. Samen naar school, rondhangen en naar de kerk gaan. Er ontstaat een generatie vol liefde in plaats van haat. In Beiroet hoorde ik een meisje zeggen: ‘God zegt dat we elkaar lief moeten hebben.’ Dat is wel een heel ander level van liefde dan wij gewend zijn. Zo sprak ik ook Rim en Rawan, twee meisjes uit Syrië en Libanon die niet elkaars vijanden, maar beste vriendinnen zijn. Wat een helden!” (Check het verhaal van Rim en Rawan op eo.nl/beam.)

In de categorie ‘vrede met God en je naaste’: de man die er zelf voor kiest om in armoede te leven

Hij is een eigenzinnige evangelische jongeman van het Amerikaanse platteland die op nogal merkwaardige manier door het leven gaat. Shane Claiborne is zijn naam. Waar jij en ik het waarschijnlijk logisch en zelfs slim vinden om het geld dat je later misschien nodig hebt, op een spaarrekening te zetten, geeft Shane alles weg wat hij ‘te veel’ heeft. Hij leeft in zelfverkozen armoede. Een paar voorbeelden van zijn omgekeerde wereld: hij reisde naar Bagdad om christenen te bemoedigen en vergeving te vragen voor de oorlog die zijn landgenoten begonnen na de aanslagen in New York. Hij strooide midden in de crisis 10.000 dollar aan kleingeld op de opgetrommelde daklozen en armen in Wall Street, om te laten zien dat het beter is om te geven dan te ontvangen. Alleen door alles wat hij heeft, te delen met anderen, kan Shane in vrede leven met God en zijn naaste. (Meer over deze unieke vredestichter lees je in zijn eigen boek Hoe Jezus de wereld op zijn kop zette (en mijn leven ook).)

Quotes uit de Bijbel om ondersteboven van te raken:

“Zo zullen de laatsten de eersten zijn en de eersten de laatsten.” (Matteüs 20:16)
“… ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen; maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden.” (Lucas 9:24)
“Geven maakt gelukkiger dan ontvangen.” (Handelingen 20:35)
“… wie de kleinste onder jullie allen is, die is werkelijk groot.” (Lucas 9:48)
“In mijn zwakheid ben ik sterk.” (2 Korintiërs 12:10)
“Wanneer iemand van u denkt dat hij in deze wereld wijs is, moet hij eerst dwaas worden; pas dan kan hij wijs worden.” (1 Korintiërs 3:18-19

Dit artikel komt uit de dubbeldikke kerstspecial van BEAM magazine. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan!

Lees meer

Volg ons