Petra: Voorste rij in het midden
23 december 2016

Petra deelt kerstcadeautjes uit aan prostituees

Met loodzware blauwe Albert Heijn tassen lopen ze over straat. Petra (24) en haar team van stichting Bright Fame delen vanavond kerstcadeautjes uit aan de prostituees op de Wallen. Op haar negentiende besloot Petra zich fulltime voor deze vrouwen in te zetten en te leven van giften: “Ik kwam erachter dat je ook mensen kunt helpen zonder levenservaring. Gewoon naast iemand staan kan namelijk al genoeg zijn.”

Waarom heb je ervoor gekozen om alles aan de kant te zetten en je hier fulltime voor te gaan?
“Mijn vader was al langer actief in de stichting en ik hielp elke week een middag mee. Tijdens die periode kwam ik met een vrouw in contact die niets of niemand had. Ze at, werkte en sliep. Zelf was ik net met mijn opleiding gestopt en moest ik nog heel erg wennen aan een nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Ik wilde graag naar een film in de bioscoop en besloot haar mee te vragen. Ze stemde in, maar kwam uiteindelijk niet opdagen. De dag daarna ben ik bij haar langs gegaan en vroeg ik haar nog een keer mee. Ze was zo verbaasd dat ik niet boos was en kwam de tweede keer wel. Uiteindelijk hadden we een ontzettende gezellige dag samen, zo gezellig dat ze voorstelde om het nog een keer te doen. Ze wilde naar dezelfde film en dezelfde winkels. Puur en alleen zodat ze zeker wist dat ze weer zo’n leuke dag had als de week ervoor. Dat was voor mij het moment dat ik inzag dat ik zonder ervaring al iemand kon helpen, ik realiseerde dat wat ik kon doen, genoeg was.”

Hoe zien de kerstdagen er bij Bright Fame uit?
“De dagen voor Kerst delen gaan we de straat op met een kleinigheidje voor de vrouwen. Wat dat precies is, verschilt per jaar. Vorig jaar kregen we bijvoorbeeld kerstpakketten van iemand buitenaf, dat was ontzettend aardig! Dit jaar delen we gevulde glazen snoeppoten uit. Op die pot staan de woorden ‘Because you’re sweet’ gegrafeerd. We proberen elk jaar een cadeautje uit te delen die de vrouwen kunnen bewaren, zodat ze er elke dag aan herinnerd worden dat er iemand is die aan ze denkt. Een kaarsje is leuk, maar die brand je op, en dan is het weg.”

Hoe gaat dat uitdelen precies in zijn werk?
“We hebben een plattegrond waar alle ramen opstaan. We verdelen ons team in ongeveer vijf groepjes en verspreiden ons dan over de stad. Voor de kerstpakketten hadden we vorig jaar steekkarretjes, de snoeppotten zitten dit jaar in blauwe Albert Heijn tassen. En dan beginnen we met uitdelen! We kloppen bij de vrouwen aan en maken waar het kan een praatje. Soms zijn er vrouwen die alleen het cadeau aanpakken en dan weer verder willen met werken. Voor de vrouwen waarvan we weten dat ze op vakantie zijn, houden we een cadeautje achter. We proberen er wel echt voor te zorgen dat elke vrouw een krijgt.”

Hoe reageren de vrouwen?
“Die vinden het hartstikke leuk! De vrouwen die een raam bovenaan een trap hebben zijn vaak uitzonderlijk blij. Zij worden vaak overgeslagen omdat hun raam dus niet direct aan de straat ligt. Je moet een lange trap op voordat je bij hun raam bent. Een vrouw zei dat ze het elk jaar zo waardeert dat we speciaal voor haar die zware tassen door de kou de trap op sjouwen. Er zijn veel vrouwen die weten dat we elk jaar langskomen, afgelopen week stond een vrouw uit de verte al naar ons te roepen: ‘Cadeautjes, cadeautjes!’. Een andere vrouw barstte in tranen uit omdat ze zo blij was dat we ook dti jaar aan haar dachten. Het was het eerste kerst-gerelateerde cadeautje dat ze had gekregen.”

Is het moeilijk om positief te blijven terwijl je zoveel vreselijke dingen ziet en hoort?

“Een vrouw vertelde ooit dat ze na een gebed van ons naar een collega was gegaan. Die collega zei direct: ‘Je bent verliefd, ik zie het aan je ogen’, waarop zij zei: ‘Ja, ik ben verliefd. Ik ben verliefd op God!’. De nare momenten lijken er inderdaad vaker te zijn dan de goede, maar al die goede momenten maken het het allemaal waard. Het is echt zo mooi om te zien dat een vrouw door God wordt aangeraakt en je soms letterlijk de dood uit iemands ogen ziet verdwijnen.”

Foto: Petra, voorste rij in het midden

Tekst: Esther Bolt

Lees meer

Volg ons