23 december 2016

Nynke (15): "God heeft een plan met mijn blindheid"

Nynke (15) zit in VWO 4 en is blind. “Ik heb de plattegrond van mijn middelbare school uit mijn hoofd geleerd zodat ik zelfstandig met mijn blindenstok het juiste lokaal kan vinden, ook lees ik met veel plezier het BEAM Magazine en volg ik BEAM op Instagram.”

Huh, hoe kan jij ons magazine lezen dan?
“Via het CBB (Christelijke Bibliotheek voor Blinden en slechtzienden) krijg ik een CD thuis gestuurd waar het BEAM Magazine op voorgelezen wordt. Alle artikelen zijn ingesproken. Het zijn zowel mannen- als vrouwenstemmen. Eigenlijk zit er nooit een hele irritante stem tussen. Wel vind ik het saai als iemand heel monotoon praat. Ik volg BEAM ook op Instagram. Ik kan de foto’s niet zien, ik ben blind geboren en zie alleen het verschil tussen donker en heel licht. Maar mijn laptop heeft een voorleesfunctie en onder mijn toetsenbord heb ik een extra braillebalkje. Daar verschijnen de woorden in braille zodat ik met mijn vingertoppen kan lezen wat er staat. Op Instagram like ik regelmatig wat van BEAM. Dat is dus puur gebaseerd op hoe leuk ik het onderschrift vind.”

Wil jij net als Nynke het BEAM Magazine voorgelezen krijgen? Hier het audiofragment van het interview met Disney acteur Ridder van Kooten uit ons magazine over 'Dromen'. 

BEAM Magazine voorgelezenHoe red je het op school?
“Ik word met de auto naar school gebracht, waar ik het met mijn blindenstok zelf kan redden. Ik heb in het eerste jaar de plattegrond van mijn school uit mijn hoofd geleerd. Ook weet ik het lesrooster uit mijn hoofd. Mijn klasgenoten zijn wel blij met me, want zij hoeven het rooster niet te onthouden. Omdat het een bekende plek is, lukt het me om zelfstandig rond te lopen. Vanaf mijn 18e kom ik in aanmerking voor een blindengeleidehond. Die kan me dan helpen om ook op onbekend terrein zelfstandig te kunnen zijn.” 

Jij bent blind, anderen niet. Wat vind je daarvan?
“Ik ben blind geboren, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Ik heb nooit kleur gezien, dus ik weet niet wat ik mis, daarom heb ik het ook nooit echt moeilijk gevonden. Ik ben christelijk opgevoed en heb zelf ook besloten dat ik Jezus wil volgen. Ik probeer elke dag meer op Jezus te lijken. In onze kerk hoorde ik een keer een preek over de genezing van een blinde man. Tuurlijk zou ik ook wel willen genezen, maar in die preek kwam ook naar voren dat God een plan met mensen heeft. Ik geloof dat God ook een plan heeft met mijn blindheid.”

Lees meer

Volg ons