20 december 2016

Meer jongeren tussen 12 en 25 jaar eenzaam tijdens Kerst

We zagen op de redactie een artikel langskomen dat BEAMs ‘Fijne Feestdagen’-onderzoek bevestigt: Jongeren voelen zich met Kerst extra eenzaam. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat 87% van jullie zich wel eens eenzaam voelt en 36% zich extra alleen voelt tijdens de kerstdagen.

In het artikel werd vermeld dat vereniging Humanitas vorig jaar 1.031 eenzame jongeren begeleidde. Dit jaar komen ze uit op naar verwachting 1.240 deelnemende jongeren, een toename van 20 procent. Ze signaleren een trend: Eenzaamheid is een groeiend probleem onder jongeren. Bij eenzaamheid denken we aan ouderen die met Kerst alleen thuis zitten. Maar je kunt ook eenzaam zijn en je ouders om je heen hebben.

Een oorzaak is volgens Humanitas het gebruik van sociale media. Ze zien dat er jongeren zijn die niet meer weten hoe ze contact leggen als er geen internetverbinding tussen zit. Via de digitale weg lukt het prima, op een andere manier moeizaam.

Uit BEAMs ‘Fijne Feestdagen’-onderzoek bleek trouwens ook dat 67% van de singles het confronterend vindt als er tijdens het kerstdiner wordt gevraagd naar hun single zijn en dat 10% van jullie alleen is op een van de kerstdagen.

Wat denk jij? Heeft sociale media of single-zijn iets te maken met eenzaamheid onder jongeren? Laat het weten in de reacties of Whatsapp ons! (Stuur dan eerst even 'BEAM AAN' naar 0683673700)

Lees meer

Volg ons