18 december 2016

It’s gonna be a cold, cold Christmas, without You

Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen. Het is niet lastig om aan behaaglijke vrede te denken bij het beeld van een kindje in een kribbe. Dit bijzondere kindje, op zo’n wonderlijke manier op deze wereld gekomen… En we mogen van dit kindje zingen samen met onze geliefden, knus aan de kerstdiners en rondom de kerstboom, terwijl het buiten misschien sneeuwt en de lichtjes branden. Iemand All you need is love al gezien?

OK, realitycheck. De kerstliedjes gaan niet over Jezus en je bent ze al snel spuugzat. Het kerstdiner zorgt voor een hoop stress, waarbij horden paniekerige mensen elkaar in de supermarkt te snel af proberen te zijn voor de laatste kalkoen, en aan het familiediner is daar de sterke herinnering aan wie mist aan tafel vanwege ruzie of overlijden. De kerstboom zorgt voor veel troep, buiten sneeuwt het niet maar is het alleen maar koud en nat en All you need is love doet je enigszins sip naar je eigen partner kijken of je gebrek daaraan. En vrede op aarde? Laten we daarvoor het nieuws maar even uitzetten tijdens kerst. 

Volgens mij is kerst een uitstekend moment om stil te staan bij die werkelijkheid: ook al doen we erg ons best, het is hier niet OK. Niet OK voor de arme sloebers die niet zo’n mooi kerstdiner hebben als wij, en ook niet OK voor Christus: 

Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens. En als mens verschenen, heeft hij zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood – de dood aan het kruis. (Filippenzen 2:6-8

Deze tekst laat iets zien van de pijn van de overgang die Jezus heeft ondergaan: hier op aarde zou Hij slaaf worden, omringd door onze zonde en gebrek. Zelfs volgens de menselijke standaard zou Zijn leven nooit gemakkelijk zijn, laat staan volgens Zijn eigen goddelijke standaard. Toch verlangde God zo naar de mensen die in die modderpoel aan het aanklooien waren, dat Hij neerdaalde: Immanuel, God met ons. (Mat. 1:23

Dit Immanuel mogen we vieren, en dit kan niet vrolijk genoeg. Laat echter het nieuws maar aanstaan en wees niet teleurgesteld als de kerstplannen niet goed verlopen. Uitgerekend kerst zou geen tijd moeten zijn waar alles er zo perfect en gezellig uitziet, dat we de komst van Jezus niet meer nodig denken te hebben. Tijdens het kerstfeest staat juist het imperfecte centraal: de shit waarin Jezus belandde en waardoor Hij hier nodig was. 

Ik hoop voor dit jaar dat zeer geslaagde kerstfeesten volledig in het kader staan van het vieren van Gods liefde en verlangen naar nabijheid. En ik hoop dat volkomen gefaalde kerstfeesten een herinnering zijn dat het hier, ondanks onze beste bedoelingen, niet OK is, zoals het ook voor Jezus niet OK was om hier te zijn. 

It’s gonna be a cold, cold Christmas, without You

Bijbeltijger Rob Bergsma (23) is bezig met een master Gemeentepredikant aan de PThU in Groningen.

Lees meer

Volg ons