30 december 2016

Ik mis je: “Door mijn vaders overlijden, weet ik wat ik wil worden”

Chantal (21) studeert Pastoraal Werk in Ede. Ze werkt bij een uitvaartondernemer. Vijf jaar geleden verloor zij haar vader aan alvleesklierkanker.

“Mijn vader voelde zich al een tijdje niet fit. Hij werkte op een vrachtwagen en had niet meer genoeg kracht is zijn lijf om simpel tilwerk te doen. Eerst leek het niet ernstig. Volgens de artsen had hij last van een ontsteking aan zijn slokdarm. Toch werd hij steeds zieker. Na een aantal onderzoeken kregen we op een dag het bericht dat mijn vader alvleesklierkanker had. Dat sloeg in als een bom. Ik weet nog dat we met z’n allen bij de arts zaten en dat ik niets anders kon dan huilen. Mijn vader was er heel kalm onder. Dat kon ik maar niet begrijpen. Hij voelde al aan dat er iets mis was met zijn lichaam. Daardoor gaf de diagnose hem juist rust.  

De periode daarna heeft hij wekenlang in het ziekenhuis gelegen. Ik ging als het ware op de automatische piloot door. Ik zat in het laatste jaar van de havo en richtte me vooral op school. Toen mijn vader een paar maanden later overleed, heeft dat mijn leven duidelijk veranderd. Ik had nog geen idee wat ik wilde gaan studeren. In de dagen voor de begrafenis zag ik wat het werk van een uitvaartverzorger inhoudt. Het inspireerde me. Hoe zij die dagen alles regelden en voor ons klaarstonden, sprak mij erg aan. Ik wist: dit wil ik gaan doen!

Ook mijn relatie met God is veel sterker geworden. Ik zag bij mijn vader dat zijn vertrouwen op God heel sterk was. Zelfs in die moeilijke periode, kon hij kracht vinden bij God. Dat vond ik zo bijzonder. Ik wilde ook zo’n sterke band met God hebben. Dat is ook gebeurd. Ik heb een nieuwe start met Hem kunnen maken. Toen mijn vader ziek was, ben ik nog wel eens boos geweest op God. Ik kon moeilijk accepteren dat Hij het toeliet dat mijn vader moest sterven. Op een dag sloeg ik zomaar ergens de Bijbel open en las ik Jesaja 40 waar staat: ‘Hij geeft de vermoeide kracht, de machteloze geeft hij macht in overvloed’. Toen ik belijdenis deed, gaf de dominee mij precies die tekst mee. Dat zag ik als een knipoog van God.”

Wil jij jouw verhaal vertellen in het televisieprogramma Ik mis je? Mail dan naar ikmisjetv@eo.nl. Een paar weken geleden vertelde Chantal haar verhaal in dit programma. Hier kun je het item terugkijken.

Lees meer

Volg ons