22 december 2016

"Help, ik beleef Kerst totaal anders dan mijn familie"

Kerst is voor christenen het feest van de geboorte van Jezus, maar voor veel andere mensen het feest van de kerstman, cadeautjes en een versierde kerstboom. Iedereen beleeft Kerst op zijn of haar eigen manier. Dit is mooi, maar kan soms best lastig zijn, vindt Daniëlle. Onze experts geven haar tips.

Daniëlle (20)
“Mijn hele familie hecht veel waarde aan cadeautjes geven en krijgen tijdens Kerst. Ze geven hier dan ook echt veel geld aan uit. Ik ben met Kerst veel meer bezig met de geboorte van Jezus en ik heb niet zo veel geld (over) voor cadeautjes. Hoe kan ik toch op een leuke manier Kerst met hen vieren? Moet ik me aanpassen terwijl ik dat liever niet wil of moet ik als enige geen cadeautjes geven met het risico dat ik hun Kerst verpest?”

Marlina (16, Nieuwleusen)
“Maak zelf iets leuks voor ze, in plaats van een gekocht cadeau! Schilder iets, maak een kerststukje, schrijf een brief, speel muziek, geef iets persoonlijks. Dat is zo veel leuker dan het duurste cadeau en ook nog eens leuk om voor te bereiden. Succes en geniet!”

Kimberly (16, Delft)
“Ik snap wat je bedoelt. Vorig jaar september ben ik tot geloof in Jezus gekomen en toen is dit ook veranderd bij mij. Ik zou het gewoon eerlijk tegen je familieleden zeggen als ik jou was. Dan zie je vanzelf wat hun reactie is en dan is er vast een middenweg te vinden. Succes en alvast een fijne Kerst!”

Alexander (28, Capelle aan den IJssel)
“De geboorte van Jezus is het grootste en mooiste geschenk om te ontvangen, meer dan alle dure en grote cadeaus op kerstavond. Jezus brengt vrede en licht in de duisternis van de wereld en dat mag je op zo’n dag vertellen. Laat dit dan als een groot geschenk in hun harten zijn. Als Kerst dan voor hun gevoel alsnog verpest is, hebben ze het grootste en mooiste geschenk afgewezen.”

Jiska, (15, Dieren)
“Ik zou gewoon eerlijk toegeven waarom je geen cadeaus hebt, uiteindelijk draait het om de geboorte van Jezus. Een cadeau dat niet van harte wordt gegeven, is ook een stuk minder leuk. Ik geloof dat je een boel gezelligheid kunt hebben zonder cadeaus.”

Bert-Jan (24, Wezep)
“Over de kerstcadeaus: er een eigen draai aan geven, is altijd leuk, toch? Wees creatief! Misschien is dit gelijk een goede manier om ze wat over Jezus te vertellen of te geven.”

Wat is jouw advies aan Lotte? Laat het weten in de reacties! Heb jij ook een vraag over vriendschap of de liefde, vriendschap of seks? Stuur 'm (anoniem) in via beamredactie@eo.nl. 

Lees meer

Volg ons