9 december 2016

COLUMN: Koning van het onbekende

Bas zocht op wat zijn naam betekent en kwam tot een interessante ontdekking!

‘Koning van het onbekende’. Dit betekent Bas Derks volgens www.watbetekentjouwnaam.nonsens. Prachtig nietszeggend eigenlijk. Ik ben koning van hetgeen ik niet ken. En toch, ergens zit er een waarheid in. Het gros van de activiteiten doe ik namelijk maar één keer. Eén keer Disneyland, luchtballon, wadlopen, hele peper eten en kaneel snuiven. Eenmalig Sinterklaas spelen, collecteren en naar een bepaald land. Niet omdat ik alles na de eerste keer al direct saai vind, maar vanwege de vele zalige dingen die er nog te doen zijn.

Eigenlijk zijn we allemaal geboren als koning van een (onbekend) land. Ons hele leven zijn we bezig met ontdekken en ontwikkelen van dit eigen grondgebied. Soms bezoeken we het land van de ander. Om ons te verwonderen over talenten of schoonheden die we zelf niet bezitten of ontdekt hebben. Binnen het eigen land zijn we heerser, daarbuiten gast. Mijn rijk is niet specialer, mooier of beter dan dat van een ander, maar vormt zijn eigen unieke bijdrage in het totaal.

Ik wil nog één keer dansen in een fontein, een boek schrijven, naar Antarctica varen, op een luchtbed onder sterrenhemel drijven, iemand een (kleine) geit geven en wegrennen, een Nijntje-trui breien, liefdesbriefjes sturen aan IS, verhalen vertellen aan een groot publiek, een jaar van de radar verdwijnen, bij een willekeurige man op de nek springen en ‘papa’ roepen, een papegaai kopen en ten huwelijk gevraagd worden.

Vanaf mijn veilige troon zullen deze dingen nooit gebeuren. Het levensrijk heb ik eenmalig gekregen en zal eenmalig eindigen. Ik moet het vol benutten, zonder volledig buiten de grenzen te gaan. Behoor mijn land te verkennen, te respecteren en eerbiedig te verzorgen. Zo kan ik er het langst plezier van hebben.

Alles wat nog komen gaat, is onbekend. Probeer er zoveel mogelijk van te genieten. Wees een ware koning. De koning van het onbekende.

Lees meer

Volg ons