21 november 2016

Rosanne (21) en haar best friends

Rosanne (21) is dol op haar opa Henk (75) en oma Hennie (72). Vroeger liep ze de deur al bij hen plat, maar ook nu ze op kamers woont, grijpt ze elk moment aan om even bij haar grootouders op bezoek te gaan: “Eigenlijk zijn opa en oma gewoon mijn vrienden.”

Rosanne: “Ik lijk best veel op mijn oma. We hebben allebei een groot hart en geven snel iets weg aan een ander. Ook mijn kritische houding heb ik van haar. Ik ga regelmatig met mijn opa en oma op stap, bijvoorbeeld even wat drinken in de stad of samen shoppen. Dan adviseert opa mij over de beste laarzen en oma over de mooiste kleur. Mijn opa en oma zijn vaak de eersten die het weten als ik ruzie heb gehad met een vriendin of met een jongen aan het daten ben. Toen ik een paar jaar geleden veel minder naar de kerk ging, vroegen zij hoe dat kwam en motiveerden ze mij om weer naar de kerk te gaan. Over seks praat ik met opa en oma makkelijker dan met mijn ouders. Die maken zich toch sneller zorgen; opa en oma zeggen gewoon waar het op staat. Ze zijn er niet zo blij mee als ik uitga, maar ze snappen het wel. Tenslotte zijn ze zelf ook jong geweest.”

Opa Henk en oma Hennie: “Rosanne komt al van jongs af aan veel bij ons over de vloer. Even mee-eten, een logeerpartijtje of gewoon voor een kopje thee. Toen ze twaalf was, stelden we voor de grap een document op waarmee Rosanne beloofde dat ze voor haar negentiende geen relatie zou beginnen; eerst zou ze gaan studeren. Een jaar later had ze verkering, voor ons gevoel kon ze net lopen! We vinden het mooi hoe Rosanne in haar geloof staat. Zo oprecht en veel opener en spontaner dan wij. Daar kunnen we best wat van leren, zeggen we soms tegen elkaar. Wij bidden ervoor dat Rosanne altijd naar de kerk zal blijven gaan. Het maakt ons niet uit naar welke kerk, zolang ze maar met God verbonden blijft.”

Dit artikel verscheen begin dit jaar in BEAM Magazine en plaatsen we nog een keer online omdat het weekthema Tijdreizen is.

Lees meer

Volg ons