12 november 2016

Koppelen in de Bijbel

Iemand die al voor langere tijd single is, zal het vast al wel een keer hebben meegemaakt: een vriend, kennis of familielid die ervan overtuigd is dat ze de perfecte partner voor je kunnen vinden. Lief bedoelt natuurlijk, maar misschien niet waar je op zit te wachten. Maar wist je ook dat het werkwoord koppelen al best wel oud is? Het gebeurde namelijk al in de Bijbel…

Ester en de koning
De pleegvader van Ester, Mordechai, koppelde haar aan de koning. Hij dacht te weten dat zijn pleegdochter wel in de smaak zou vallen, en hij had gelijk. Mordechai leek het toen alleen niet nodig om de koning te laten weten dat Ester Joods was, met het gevolg dat Ester de koning tijdens een gigantisch feestmaal moest overhalen het leven van Mordechai en het andere Joodse volk te sparen.

Ruth en Boaz
Ruth en haar schoonmoeder arriveerden in Bethlehem. Daar ontmoet Ruth Boaz, familie van de overleden man van haar schoonmoeder. In Ruth 3:1 stelt haar schoonmoeder voor een goed thuis voor Ruth te zoeken en koppelt haar vervolgens aan Boaz, en dat gebeurt op een wel heel bijzonder manier. Ruth gaat namelijk aan het voeteneinde bij Boaz in het stro liggen, als hij na een avond eten en drinken vast ligt te slapen.

Isaak en Rebekka
Abraham stuurt zijn knecht erop uit om een geschikte vrouw voor zijn zoon Isaak te vinden. In Genesis 24:14 bidt de knecht tot God: ‘Het meisje dat ik vraag haar kruik van haar schouder te nemen om mij te drinken te geven en dat antwoordt: Ga uw gang ik zal ook uw kamelen te drinken geven,” laat dat het meisje zijn dat u bestemd hebt voor uw dienaar Isaak’. En dat meisje werd Rebekka. Zo werd Isaak uiteindelijk gekoppeld aan Rebekka.

Dus mochten er nog mensen zijn die proberen je te koppelen, dan kun je altijd nog een gigantische bom droppen tijdens een feestmaal, of zeggen dat je ’s nachts gewoon onaangekondigd aan het voeteneinde van je geliefde gaat liggen of dat je nog wacht op je prins(es) op het witte paard die al je kamelen te drinken wil geven!

Volg ons