Komt beproeving van God of van de duivel? - BEAM

Deze week zijn we bij BEAM gefascineerd door het verhaal van Job. God zelf zei dat Job een goede gozer was, dat hij niks had gedaan waardoor hij het verdiende om alles te verliezen. En toch liet hij toe dat Satan zijn gangetje met hem ging.

Zou je dan niet kunnen stellen dat God indirect verantwoordelijk was voor het lijden van Job? Hij had het immers makkelijk kunnen voorkomen. Job deed hetzelfde als wat jij of ik waarschijnlijk zou hebben gedaan: hij roept God op het matje. ‘Waarom, God? Waarom staat U dit toe?’

Op het eind krijgt hij geen antwoord. Wat hij wél heeft gekregen, is een beter begrip van wie God is en dat God alles in zijn hand heeft, het hele universum (check dit toffe filmpje als je meer wil weten van wat Job precies ontdekt!).

In de woorden van Max Lucado:

Satan zal je vertellen, net als hij deed toen hij Jezus uitdaagde, om stenen in brood te veranderen. In andere woorden, om de touwtjes in eigen handen te nemen: laat God erbuiten. Als Satan ons overtuigt om op onszelf te vertrouwen in plaats van Gods woord, heeft hij je te pakken.

Soms voelt het alsof de duivel nog steeds rondjes rent op aarde en probeert iedereen het leven zo misselijk mogelijk te maken, juist van mensen die het niet verdienen. Daar brengen wij niet zomaar verandering in. Maar, zoals Max Lucado zegt: als je beproefd wordt, betekent dat niet dat God zich niet met jou bezighoudt en dat het dus geen zin heeft om je met Hem bezig te houden. Juist dan mag je Hem vertrouwen.

Want dat is wat Jezus deed. Jezus werd niet alleen mens om het contact met God weer te herstellen, maar ook om te laten weten:

‘’Juist omdat hij zelf op de proef werd gesteld en lijden volbracht heeft, kan hij ieder die beproefd wordt bijstaan.’’ – Hebreeën 2:18

 

Tekst: Lola Brouwer

Volg ons