7 november 2016

Dit stemmen Amerikaanse jongeren

Het houdt de gemoederen al maanden bezig. Wie wordt de volgende president van de Verenigde Staten: Donald Trump of Hillary Clinton? Morgen gaan de Amerikanen massaal naar de stembus, ook de jongeren. Op wie stemmen ze en waarom?

Brittany Hoag: (Dallas, Texas)
“Ik mag nog niet stemmen, maar heb wel een duidelijke mening. Trump is een racist en een seksist. Zijn rauwe stijl zal onze relaties met andere landen geen goed doen. Ik denk dat Clinton een goede leider voor ons land is, al sta ik als christen niet achter al haar opvattingen over abortus en gezondheidszorg. Mijn stem zou naar Clinton gaan.”

James Hoag:
“Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat een van beide kandidaten het voor het zeggen krijgt in dit land. Stemmen ga ik dus niet doen. Wel jammer, want het zou m’n eerste keer zijn en dat had ik graag mee willen maken."

Sheyla Saldana: (Brownsville, Texas)
“Mag ik dit zeggen? Ik vind Trump een racist en een heel enge man. Dus ik stem absoluut op Hillary Clinton. Ze is een goede kandidaat en ik vind het bijzonder dat er eindelijk een vrouw in het Witte Huis kan komen. Ik bid dat ze het gaat redden.”

Kylie, Payton, Abby en Cierra: (Waco, Texas)
“We hadden het er net over in de schoolbus en iedereen is voor Trump. Immigratie zien we als het grootste probleem van ons land. Alleen hij kan al die lastpakken aan. Als we zouden mogen stemmen zou het zeker Trump worden.”

Bradley Smith: (Orange City, Iowa)
“Ik ga stemmen op een onbekende kandidaat: Garry Johnson, kandidaat van de Libertarian Party. Het is de eerste keer dat een derde partij in alle staten mee kan doen en dus invloed kan krijgen. De kans bestaat dat ze bij de volgende verkiezingen dan hetzelfde podium kunnen krijgen als de Democraten en Republikeinen. Ik gooi mijn stem dus echt niet weg en voor mij is Johnson het beste alternatief voor Trump en Clinton. De andere twee vertrouw ik totaal niet. Mijn gebed voor mijn land is dat we elkaar weer vinden en stoppen met het moddergooien, waar de huidige campagne een triest voorbeeld van is. Amerika heeft veel meer liefde nodig."

Brooke Cushing: (Dallas, Texas)
“Ik mag niet stemmen, want ik heb een strafblad. Tot een jaar geleden zwierf ik op straat als verslaafde – als ik niet opnieuw opgepakt was door de cops. Amerika kent een enorm probleem met daklozen en – door God – ben ik een van de weinige succesverhalen. Via de vrijwilligers van hulporganisatie OurCalling.org ben ik van de straat geplukt, kon ik afkicken en is mijn geloof in Jezus mijn reddingsboei geworden. Inmiddels ga ik zelf de straat op om verslaafden te helpen. Dat is confronterend en soms voelt het als een druppel op de gloeiende plaat. Veel mensen hebben het over ‘the American dream’. Al mijn dromen waren bijna voorgoed uiteengespat. Inmiddels ben ik bezig met mijn eigen nagelstudio, heb ik weer ritme in mijn leven en doet God dagelijks wonderen in mijn leven.”

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten? Neem eens een kijkje op EO.nl/route77 

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Ruben Timman

Volg ons