30 november 2016

COLUMN: Jezus, bent u nou lief of stoer?

Jezus is soms een groot mysterie. Is hij ruig of rustig, introvert of extravert, boos of tevreden, lief of stoer? Het volgende zeg ik niet omdat ik er trots op ben, maar ik zie Jezus vaak zoals ik WIL dat Hij is. Of dit beeld ook echt klopt, maakt me niet zoveel uit.

Hokjes, vakjes
Voordat je verder leest, mag je jezelf even in een categorie plaatsen. Gratis tip: Blijf lekker bij je eerste gevoel!

Categorie 1: Je droomt dolgelukkig weg bij de Bijbelverzen die gaan over liefde, genade, vergeving en naastenliefde. 1 Korinthiërs 13 is jouw jam. 

Categorie 2: Je wordt bijzonder enthousiast van Bijbelverzen over gerechtigheid, de hel, wraak, woede, VUUR EN GEWELLDD. JAAAA. Je kan niet wachten tot Jezus met vurige ogen en een zwaard uit zijn mond verschijnt: dit wordt geweldig.    

Keuze gemaakt? Heel goed.  

Het thema deze week is WWJD. Voor de christenen die net komen kijken – welkom - even uitleg. WWJD staat voor What Would Jesus Do? Voor de mensen die weigeren Engels te lezen, het thema is Wat Zou Jezus Doen? Niet om op te scheppen, maar dit is best een goede vraag, want wat zou Hij doen? Kiest Jezus voor categorie 1 of categorie 2?

Ik durf te beweren dat christenen hun persoonlijke voorkeur projecteren op het karakter van Jezus. Als jij helemaal wegdroomt bij liefde en genade, vind jij vooral deze verhalen geweldig: Jezus geneest een meisje van 12, laat de kinderen tot zich komen en geeft uitgehongerde mensen meer dan genoeg brood en vis te eten. Maar als jij enthousiast wordt van categorie 2 maakt jouw hart een sprongetje bij Jezus die de strijd aangaat met de duivel, demonen uitdrijft, Farizeeërs op hun plek zet en tafels door de tempel smijt. 

Perfectie
Jezus is perfect. Hij is de enige mens die ooit op aarde heeft rondgewandeld zonder zonde te doen. Hij was perfect toen hij kinderen op schoot nam en Hij was net zo perfect toen hij een tafel door de tempel smeet. Aangezien Jezus perfect is en ik niet, kan ik in plaats van een kant kiezen, beter mijn eigen leven eens inspecteren en bedenken waar ik meer op Jezus kan gaan lijken. Ben ik ontzettend aardig, maar durf ik een vriendin nooit eens aan te spreken op negatief gedrag? Laat ik eens wat moediger zijn. Ben ik aan de lopende band mensen aan het veroordelen, maar vergeet ik regelmatig dat dit vanuit liefde zou moeten gebeuren? Laat ik eens wat zachtaardiger zijn. 

VRAAG: Is Jezus lief of stoer?
ANTWOORD: Ja.

Tijd om Jezus te willen zien zoals Hij echt is. Moedig EN zachtaardig. Nu ik nog.

Lees meer

Volg ons