8 oktober 2016

COLUMN: Ode aan de avondmens

Er moet me iets van het hart: ik heb het idee dat mensen die vroeg opstaan neerkijken op mensen die laat opstaan. Het kan heel goed dat dit iets is wat gewoon in mijn hoofd zit, maar iedere keer als ik mensen vertel dat ik tot 10 uur in mijn bed heb gelegen, lijkt de minachting van hun gezicht te druipen. Waarom?

Ik wil een keer, gewoon omdat het kan, de stem zijn voor de nachtbrakers, de avondmensen, de uilachtigen. Wij hebben ontzettend veel respect voor jullie vroege vogels. Jullie hebben discipline, smeren ‘s avonds je brood voor de volgende ochtend en gaan op tijd naar bed. Jullie zetten je wekker om 6 uur en komen er vervolgens nog uit ook. Jullie verschijnen fris en fruitig op je werk waar je hard aan de slag gaat en vooral ’s ochtends hartstikke productief bent. We hebben respect voor jullie en zijn misschien zelfs een beetje jaloers, want zo functioneren wij simpelweg niet.

Wij bedenken om 23 uur of we nog wat moeten doen voor de volgende dag. Wij hebben tot diep in de nacht contact met onze mede-nachtmensen via sociale media en jullie geloven het vast niet, maar naarmate het later wordt, worden onze woordgrappen beter en onze reacties scherper. Net na middennacht bereikt onze creativiteit het hoogtepunt. Willen we een paper schrijven, een vliegtuig bouwen of leren jongleren? Dan is dit het moment!

Prachtig toch deze diversiteit? De een floreert ’s ochtends, de ander diep in de nacht. Maar deze maatschappij werkt avondmensen tegen. Alle enigszins normale banen zijn van 9 tot 5. Er worden colleges, tentamens en tussentijdse toetsen gepland om half 9 ’s ochtends. HALF 9! Het brein van een avondmens zit dan nog in de eerste REM slaap en omdat we zo vroeg moesten opstaan, hebben we tot overmaat van ramp ook ons hoogtepunt van creativiteit en productiviteit nog eens moeten missen.

Lieve avondmensen, deze ode is voor jullie. Houd vol. Laat je niet klein krijgen door de maatschappelijke druk. Probeer zoveel mogelijk creativiteitspieken mee te pakken en slaap een gat in de dag als dit mogelijk is. Ook jullie mogen er zijn.   

Lees meer

Volg ons