31 oktober 2016

COLUMN: Mijn geloof is lekker beter dan dat van jou

Geloof is een veilige plek voor me. Ik ga doorgaans naar evangelische gemeentes, en kan er mijn rust vinden. Meestal. Binnen die fijne plek kom ik heel soms bekrompen mensen tegen die dreigende woorden zeggen. Domme woorden. Ze hebben het over een plek waar ze hel en verdoemenis prediken. Een plek die al heel lang verlaten is door de geest. Waar geen genade meer is. De gereformeerde kerk.

Het sprak voor zich dat ik deze duistere plaats toch een keer moest bezoeken. Ik trok mijn mooiste pak aan en stapte de kerk binnen. Ik was verbaasd door wat ik zag. Alle mensen waren ontzettend normaal. Ik geef toe dat de meeste mensen die zulk lang haar als ik hadden een rok droegen. Hun orgel was weliswaar wat stoerder dan mijn basgitaar, maar wij hadden bij ons in de kerk dan weer een veel groter doopbad. Dat alles nam niet weg dat het een betere dienst was dan sommige evangelische die ik heb meegemaakt.

Het enige wat me tegenviel was de man die me aansprak na de dienst, nadat hij had gehoord dat ik uit een evangelisch nest kwam. Of ik eindelijk begrepen had waar het christendom écht over ging. Je-weet-wel. Want de evangelische christen was natuurlijk een oppervlakkige adrenalinejunk. Handjeklap zonder moraal of inhoud, als ik mag quoten. Het waren dreigende woorden. Domme woorden.

Na tweeduizend jaar kunnen we het nog steeds niet eens worden wat het beste moment is om water over iemand heen te gooien, of waar je je handen laat tijdens het zingen. Dat maakt me niet per se boos. Want dat is gewoon een persoonlijke keuze. Wat me boos maakt is dat we een heilig boek hebben dat liefde predikt, en dan nog steeds bekrompen kunnen doen over iemand met een andere kruisketting. 

Thom Hofstede (20) is student journalistiek. Vroeger wilde hij ridder worden. Nu nog steeds. Hij tovert met plezier een lach op je gezicht, maar zet je ook graag aan het denken. Iedere twee weken schrijft hij een column voor BEAM.

Lees meer

Volg ons