18 oktober 2016

COLUMN: Ik wil Hyves terug!

Ik mis Hyves en MSN. Echt waar. Ik weet dat het geen gemakkelijke tijd is geweest voor de meesten, voor mijzelf ook niet. Het was een best barre tijd. Het was geen plek waar je als teergevoelige 12-jarige kon overleven. Je had een krijgsdos nodig. Voordat ik door het leven ging als Thom Hofstede, was ik xXTh0MXx, roemrucht strijder in Runescape. Oog om oog. Tand om tand. R en R was back.

Mijn puberteit is inmiddels voorbij. Hyves, MSN en Runescape zijn in de vergetelheid geraakt. Dit is het tijdperk van Facebook, Tinder en WhatsApp. En ik vind het afschuwelijk. Vroeger werd je nog persoonlijk uitgenodigd op partijtjes. Tegenwoordig zie je alleen een evenement voorbij komen op Facebook. “Dikke BMW’s omgooien met Hilda.” 10.000 mensen geven aan dat ze gaan. Dan denk je eindelijk een leuk feest gevonden, komt er niemand op dagen.
Zonde vind ik dat.

Of die schrijnende pijn die je voelt wanneer je 475 vrienden op Facebook hebt, maar dat er niemand is die echt genoeg van je houdt om die schuur af te bouwen in Farmville. Ik vind het ook lastig dat ik zo weinig vrienden heb die interesse hebben in een goede, stevig politieke discussie. Dan moet ik maar op een nieuwspagina naar keuze gaan om te vertellen dat alle vluchtelingen in werkelijkheid pedofielen zijn.

Het engste vind ik nog wel dat mijn privacy heel erg in gevaar is op Facebook. Het feit dat een bedrijf met miljoenen gebruikers mijn geboortedatum en kattenfoto’s kan lezen is waarlijk angstaanjagend.
Daarom deel ik eens in de zoveel tijd een foto op mijn facebook, waarin ik vertel dat mijn intellectuele vrijheid wettelijk beschermd is. Dat helpt namelijk. Zeggen ze.

Ik ben af en toe gewoon klaar met sociale media. Dan gaat de laptop even dicht, en dat vind ik heerlijk. Bijna vijfhonderd vrienden op Facebook betekent dat ik een hoop mensen heb, en die staan niet alleen op mijn tijdlijn. Mensen die kunnen delen zonder linkermuisknop. Die niet letten op status maar op persoonlijkheid. Mensen die reageren. Maar dan echt.
Vind ik leuk.

Thom Hofstede (20) is student journalistiek. Vroeger wilde hij ridder worden. Nu nog steeds. Hij tovert met plezier een lach op je gezicht, maar zet je ook graag aan het denken. Iedere twee weken schrijft hij een column voor BEAM.

Lees meer

Volg ons