24 oktober 2016

COLUMN: God zonder jas

Het duurde een halve week: de survival in de Ardennen. Doorgaan tot het bittere eind. Het was de harde werkelijkheid. We werden geleid door een team van mensen zonder medelijden. Ze droegen roodzwarte jassen en hadden erg veel plezier in het werk dat ze deden.

Per direct hield ik een trauma over aan die roodzwarte jassen. Ze blaften ons af en wekten ons op de stomste momenten (half één ’s nachts bijvoorbeeld). En het vervelendste was dat de leiding alles mocht. Ze hadden een auto, zaten rond het kampvuur en mochten ons random opdrachten geven. De leiding was de leiding en dus hadden ze de leiding. Snap je? Nee, ik ook niet. Wat ik wel begreep was dat ik niks te zeggen had. Kreun.

De survival werd door deze mannen vergeleken met het echte leven. Bergen en dalen, je snapt het. En eigenlijk ging het best goed. Zolang ik de link legde naar het echte leven, liep ik nog wel even door. Doorgaan, groepsgenoten steunen en liedjes zingen. Maar toch bleef het nutteloos voelen. Het was namelijk niet het echte leven. Er was één groot verschil: de roodzwarte jassen.

Aan het einde van de reis stonden ze ons op te wachten. Ze applaudisseerden toen we binnen kwamen en gaven zelfs een high-five. Als de reis het echte leven zou zijn, was dat dan de hemel? Zo voelde het wel even. Maar één groot verschil. God zal namelijk niet in de hemelpoort staan om ons een high-five te geven. Alsof Hij dan opeens wel aardig is. Alsof we dan pas bij Hem horen.

De roodzwarte jassen deden zelf niet mee. God daarentegen wel. De bergen die wij moeten beklimmen, beklom Hij ook. Jezus werd mens om met ons mee te lijden. In Hebreeën staat dat wij met onze zorgen naar God toe kunnen komen, omdat Hij hetzelfde heeft meegemaakt. Hij kan met onze zwakheid meevoelen.

Terwijl de roodzwarte jassen ons afblaften en pas aan het einde aardig deden, loopt God met ons mee. Hij heeft heel de tocht van het echte leven al gelopen. En Hij heeft het gehaald. Overwonnen zelfs. Als er een berg voor je staat, mag je weten dat God naast je staat. Hij zal met je meelopen en je het veiligste pad wijzen. Dus geen high-five aan het einde, maar al onderweg!

Anne is student Godsdienst Pastoraal Werk en blogger. Ze woont in Zwolle maar het liefst trekt ze over een paar jaar de wijde wereld in. Een pen, papier en Bijbel zal dan voor haar genoeg zijn. En haar knuffel natuurlijk.

Lees meer

Volg ons