25 september 2016

Wraak is niet zoet

Bloed sijpelt langs mijn gezicht tot een plasje op de betonnen vloer. Ik kan me niet bewegen en mijn hoofd bonkt. Ik ben bang. Is dit het? Ben ik nu dood? Ik hoor zachte stemmen die aanzwellen en een schoen dicht bij mijn gezicht. In gedachten zie ik woede op het gezicht van mijn broer. Een steen in zijn hand. De spanning in mijn lijf word zo groot dat het elk moment zou kunnen ontploffen. De steen raakt mijn hoofd en slaat mijn lichaam tegen de grond. Wat kon ik doen? Ik hoor een stem die zegt: “Stop maar! De scene staat erop”.

Achja, ik ben niet dood, mijn broer zou me nooit iets ergs aan doen en de camera’s voor het filmpje staan in elke hoek van de kleine kelder. Het is voor een nieuwe bijbelstudiemethode, ontdekkend Bijbellezen voor jongeren. Als ik opsta voel ik nog steeds de kou en de kracht die uit mijn lichaam is gestroomd. Heel even ben ik Abel geweest.

Het verhaal van Kaïn en Abel lijkt over een moord te gaan, de eerste in de geschiedenis. Of gaat het over jaloezie en competitie tussen twee broers? Het filmpje laat volgens mij iets anders zien, namelijk onrecht, wat betekent dat iets volgens de wet of je gevoel niet eerlijk is. Onrecht staat tegenover recht zoals kwaad tegenover goed staat. Tenminste, zo willen we het graag zien. In werkelijkheid probeer je iets goed te doen maar doe je daar een ander geen recht mee of word je onrecht aangedaan wat niet altijd kwaad bedoelt is.

Jij bent vast weleens Abel geweest (of Annabel). Een docent die je ten onrechte de klas uitstuurt. Een jongen die je zomaar een klap in je gezicht geeft. Gênante foto’s van jou die via whats-app worden verstuurt. Je ouders die je aan je lot overlaten. Misschien wil je wraak nemen omdat het goed voelt, maar het gaat je niet helpen. Wraak heeft geen einde, het houdt je boos terwijl je eigenlijk verdrietig bent.

Maar Abel is niet de enige die onrecht is aangedaan. De tweede is Kaïn, hij zegt “U ziet mij niet staan!”. Verbaast je dat? Dat kan, want we zien God altijd als Iemand die goed is en jou dus nooit kwaad zou doen. Maar Kaïn had net als Abel een offer gebracht, het offer van Abel werd ontvangen en die van Kaïn niet. Waarom? Dat staat niet in de Bijbel. Is dat eerlijk? Natuurlijk niet! Ik heb me weleens Kaïn gevoeld, toen ik iemand verloor die heel belangrijk voor me was en God daar geen stokje voor stak. Misschien ben jij Kaïn met een depressie waardoor je geen zin meer in het leven hebt, of zou je ook weleens iets van God willen horen en zien zoals je vrienden, maar laat God jou in de steek.

De derde die onrecht wordt aangedaan is God zelf. Vind je dat gek? Je kan God in het verhaal zien als een rechter: “Wat jij doet kan niet kaïn, ik straf je ervoor”. Of als een therapeut: “Ik begrijp hoe je je voelt, maar je gedrag levert problemen op dus je kan maar beter gaan”. Misschien was je het niet meteen opgevallen, maar God is in het filmpje een vrouw, een moeder. En die moeder is geraakt als ze zegt: “Wat heb je gedaan? Hoor je niet hoe het bloed van je broer uit de aarde naar mij schreeuwt?” Want alles wat een kind van haar wordt aangedaan, dat wordt haar aangedaan.

Ik hoop dat je de moeder ziet als jou onrecht is aangedaan. Voel je veilig bij haar voelt en laat de wraak aan haar over. Dat je de moeder ziet als je boos bent, want je mag tekeer gaan. God laat je echt niet barsten.

Rik Zweers (26) is student GPW in Zwolle. 

Volg ons