11 september 2016

Who kerks: ‘Ik beheer de bankrekening van mijn kerk’

Op tientallen kleuters passen, koffie inschenken na de dienst, handjes schudden of drummen in de band. In de rubriek ‘Who kerks’ vragen we BEAMers naar hun taak in de kerk! Deze week spraken we met Rinze, die op zijn 23e penningmeester werd van zijn kerk.

Wow, dan moet jij vast de jongste penningmeester ooit in jouw gemeente zijn?
“Dat weet ik wel zeker. De vorige penningmeester van mijn kerk, de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk in Oegstgeest, deed dit werk al lang en wilde het overdragen, maar hij kon geen vervanger vinden. De dominee vroeg het aan mij en ik dacht: dat lijkt me wel leuk.”

Dan ben je vast goed met cijfertjes?
“Klopt, ik was altijd al goed in wiskunde en vind het leuk om met cijfers te werken. Ik heb bedrijfsadministratie gestudeerd en doe de financiële administratie voor verschillende bedrijven, en dus ook voor de kerk. Eigenlijk doe ik dus niet anders!”

Wat zijn precies je taken?

“In principe doe ik al het voorwerk voor de boekhouder. Ik betaal facturen, verwerk bankafschriften, houd bij wat de kosten zijn en wat er binnenkomt aan bijvoorbeeld collectes en houd in de gaten of dit allemaal binnen de begroting blijft. Het is best wel een verantwoordelijkheid. In principe heb ik als enige de beschikking over de bankrekening van de kerk. Maar die druk voel ik niet zo, hoor.”

Hoe veel tijd ben je eraan kwijt?

“Gemiddeld zo’n 3 uur per week. Toen ik met dit werk begon had ik een baan van 16 uur in de week, inmiddels werk ik 40 uur in de week. Dus ik ben er vaak op zaterdag mee bezig.”

Vind je het belangrijk om een taak te hebben in de kerk?
“Ik vind dat iedereen die lid is van gemeente een taak moet hebben. Ik denk dat het hoort bij christen-zijn, dat je elkaar helpt. Dat je samen de gemeente draagt en daar waar het mogelijk is je steentje bijdraagt. De taken die ik nu doe werden eerst allemaal gedaan door de boekhouder, maar dat was veel te veel werk voor hem. Het is mooi dat we het nu zo kunnen verdelen.”

Misschien een gekke vraag, maar draag het ook bij aan je geloofsleven?
“Nou, het is niet elke keer als ik de administratie doe, dat ik aan God denk. Maar doordat ik dit werk doe, laat ik wel zien dat ik de kerk belangrijk vindt. Dus zoek een taak die bij je past, ook al is het maar klein. Laat uit de dingen die je doet blijken dat je christen bent.”

Heb jij een taak in de kerk waar je over wilt vertellen? Mail dan naar beamredactie@eo.nl.

Volg ons