4 september 2016

Moeder Theresa's heiligverklaring. What the *** hebben we daaraan?

Vandaag is het zover: negentien jaar na haar dood wordt Moeder Theresa door de Rooms Katholieke Kerk heilig verklaard. Maar waarom eigenlijk? En wat hebben we daaraan? BEAM vraag het Johannes: 28 jaar, priester én Moeder Theresa fan.

Wat moet je doen om heilig verklaard te worden?
“Je moet zo voorbeeldig leven dat je voor de mensen om je heen een inspiratiebron bent. Als katholieken geloven wij dat heiligen een voorbeeld zijn en ons vanuit de hemel kunnen helpen. We vragen dan of zij onze voorspraak willen zijn. Tegelijkertijd willen we God prijzen voor het goede dat Hij heeft gedaan in het leven van een heilige, in dit geval Moeder Theresa.”

Hoe gaat dat in z’n werk?
“Voordat iemand heilig verklaard wordt, wordt er eerst grondig onderzoek gedaan. Als blijkt dat iemand een bijzonder grote inspiratiebron is voor de mensen om hem heen, wordt hij of zij eerst zalig verklaard. Dat betekent dat iemand zo dicht bij God heeft geleefd, dat wij geloven dat die persoon in de hemel is. Voordat iemand zalig verklaard kan worden, moet er ook aangetoond worden dat door zijn of haar voorspraak bij God een wonder is gebeurd. Daarmee kun je namelijk aantonen dat iemand in de hemel is en dus in contact staat met God. 

Zo’n wonder wordt uitgebreid onderzocht door een panel van doctoren, psychologen en wetenschappers. Er zitten ook altijd een paar ongelovige experts tussen, om de uitslag zo geloofwaardig mogelijk te maken.

"Zelf zou ze nooit om een heilig verklaring vragen, daar was Moeder Theresa veel te bescheiden en eenvoudig voor."

Als later blijkt dat de persoon in kwestie niet alleen een inspiratiebron is voor de mensen in zijn omgeving, maar wereldwijd, kan het proces voor heilig verklaring in gang gezet worden. Ook dan wordt er uitgebreid onderzoek gedaan en moet er nog een extra aantoonbaar wonder zijn.” 

Heeft Moeder Theresa er zelf iets aan?
“Het is niet zo dat je door een heiligverklaring een trapje hoger in de hemel komt. Maar door deze heiligverklaring horen mensen misschien over Moeder Theresa terwijl ze haar anders niet zouden kennen. Op die manier leren ze hopelijk meer over God en het christendom.”

Wat zou Moeder Theresa er zelf van vinden, denkt u?
“Ik weet zeker dat ze er zelf nooit om gevraagd zou hebben, daar was ze veel te bescheiden en eenvoudig voor. Toen Moeder Theresa de Nobelprijs voor de vrede kreeg, was er na de uitreiking een uitgebreid diner gepland. Toen ze dat hoorde, heeft ze gevraagd of het niet gecanceld kon worden en het eten aan de armen gegeven kon worden. Daarin is ze voor mij een grote inspiratie.”

Wat hebben wij, gewone stervelingen, er aan?
“Een heilig verklaring is de grootste zekerheid dat iemand in de hemel is. Als het nodig is om de hemel met gebed te bestormen, kun je het beste alle middelen gebruiken. Dus ook de heiligen die in de hemel zijn. Zodat ook zij voor jou kunnen bidden.” 

Verder lezen? Hier vind je 10 mooie quotes van moeder Theresa en hier lees je meer over haar leven. 

Lees meer

Volg ons