17 september 2016

‘Je wordt alleen maar steengoed door op je bek te gaan’

Ruben van de Belt (25) haalde zijn havo niet. Toch belandde hij, via het mbo en hbo, op de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij twee masters volgt en zelfs college geeft. Dit jaar is hij uitgeroepen tot StudenTalent van het Jaar. Zijn doel? “We zouden veel meer aandacht moeten hebben voor falen. Juist door te falen kom je ergens.”

“Jij bent Charlotte zeker?” Ik sta in de hal van de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar Ruben breed glimlachend op me af komt lopen. “Kom, laten we op zoek gaan naar goede koffie.” Lopend richting het café feliciteer ik hem met de StudenTalentprijs die hij begin deze maand won, de prijs voor studenten die bovengemiddeld presteren en naast hun studie ook ‘maatschappelijke betrokken’ zijn. Wat hij dan allemaal doet? Houd je vast, daar komt het. “Ik volg de masters Politieke Theologie en Internationaal Publiekrecht, ik ben student-assessor in het faculteitsbestuur, oprichter van het Tijdschrift voor Jonge Theologen, ik schrijf en maak podcasts voor het nieuwe platform Dag6, ik ben vicevoorzitter van de Christen-Unie in Overijssel…” De lijst is nog langer, maar hier stop ik even.

Of hij nog wel eens tijd heeft voor een biertje, want hij is toch ook gewoon nog student. Ruben lacht. “Als ik zeg dat ik niet druk ben, dan lieg ik. Gelukkig zijn veel van mijn vrienden ook actief bij de clubs die ik net noemde, dus kom ik ze daar vaak tegen. Mijn vrouw volgt twee masters en zit ook in het bestuur van de jongerenorganisatie van de ChristenUnie: PerspectieF. Mensen noemen ons wel eens gekscherend de Underwoods (van de serie House of Cards, red.). Alleen duwen wij niemand voor een trein.”

De maatschappij heeft christenen nodig op plekken waar macht en geld zit.

Dat je in zo’n positie meer aandacht vraagt voor falen is makkelijk praten, hoor ik je denken. Maar oordeel niet te snel. “Ik ben een stapelaar, zoals ze dat noemen. Ik haalde mijn havo niet en volgde daarom de opleiding verkoopspecialist op het MBO, niveau 3. Vervolgens deed ik het basisjaar op de Evangelische Hogeschool, haalde ik mijn propedeuse Maatschappelijk Werk en Dienstverlening op de Christelijke Hogeschool Ede en stroomde daarna door naar de uni. Eén ding wist ik zeker: ik wilde predikant worden. Qua cijfers lukte het prima, maar toen ik stage ging lopen kwam ik erachter dat ik er diep ongelukkig van werd. Ik wilde geen leider zijn in de kerk, maar in de maatschappij. Ik wilde als christen daar zijn waar de belangrijke keuzes worden gemaakt: in het bedrijfsleven, in de publieke sector, in de politiek.”

Schaamte

Die dropout op de havo en ‘verkeerde’ studiekeuze zijn juist de dingen die maken dat Ruben zich nu als een vis in het water voelt. “Het is eigenlijk heel raar dat op mijn cv alleen mijn successen staan. Mijn mislukkingen laat ik weg, uit schaamte. Terwijl juist mijn mislukkingen mij hebben doen groeien. Juist door op mijn bek te gaan ben ik gevormd, bijvoorbeeld als het gaat om doorzettingsvermogen. Doordat ik via het mbo naar het hbo ben gegaan, heb ik vaardigheden meegekregen die me nog goed van pas komen. En als ik niet dacht dat ik predikant wilde worden, had ik nooit voor theologie gekozen, terwijl ik juist die kennis nu goed in kan zetten in de maatschappij. Een kopje ‘Mijn mislukkingen en wat ik ervan heb geleerd’ op je cv zou echt niet gek zijn.”

Als ik Ruben vraag welke belangrijke les hij mee wil geven aan BEAM’ers, brandt hij los: “Je roeping komt niet op een briefje uit de hemel vallen, het heeft alles te maken met je talenten. Zorg dat je die vindt en ontwikkel jezelf daarin. Wees je ervan bewust dat je alleen maar steengoed wordt door op je bek te gaan. Zet door en wees niet bang voor de ‘grotemensenwereld’. De maatschappij heeft christenen nodig op plekken waar macht en geld zit. Mensen die weten waar zo over praten, maar dit niet loskoppelen van hun geloof. Ga je economie studeren, of psychologie? Volg er eens wat vakken theologie bij. Echt, je gaat er veel aan hebben.”

Of hij dan nu zijn cv gaat aanpassen en zijn mislukkingen erbij gaat zetten, vraag ik als we naar de uitgang lopen. “Haha, misschien moet ik dat maar eens gaan doen.”

Lees meer

Volg ons