16 september 2016

'Ik vond het ware geluk in een crisis-detox kliniek'

Leen (23) straalt van geluk en kan zijn mond niet houden over Jezus. Je zou niet zeggen dat hij twee maanden geleden nog maar 57 kilo woog, verslaafd was aan drugs en niet meer kon onderscheiden wat realiteit was en wat niet. “Mijn verhaal gaat niet over mij. Mijn aandeel was vooral veel wodka drinken. Dit verhaal gaat over hoe krachtig God is!”

Hoe ben je zo ver in de put geraakt?
“Tijdens mijn christelijke opvoeding had ik alle theorie van God meegekregen, maar God was voor mij niets persoonlijks. Ik voelde al van jongs af aan dat ook de mooiste momenten van mijn leven niet goed genoeg waren om de leegte in mij te vullen. Ik kende de liefde van God niet, maar voelde de leegte wel en probeerde het gat uit alle macht te vullen met andere dingen: alcohol, drugs, negatieve muziek, horrorfilms. Op mijn 17e maakte ik mijn profielwerkstuk over satanisme en muziek. Eenmaal studerend en op kamers isoleerde ik mezelf en kwam ik via huisgenootjes ook in aanraking met occultisme.

De duivel was toen al begonnen met wortels planten. Door me bezig te houden met al die verschillende dingen, zette ik steeds meer deuren voor hem open. Ik begaf me constant op vijandelijk gebied. De duivel is niet zo krachtig als God, maar hij heeft heel veel voor elkaar gekregen. Elke keer als ik geld nodig had voor drugs, kreeg ik dit op de één of andere wonderbaarlijke manier. Ik heb volledig onder invloed van drugs met een familielid staan praten en die had dit niet eens door. De duivel deed echt zijn best om me meer en meer kapot te krijgen en ik was me er niet bewust van.”

Wat was het moment dat het echt mis ging?
“In 2014 begon ik echt heftige drugs te gebruiken. De duivel werkt net als een verslaving. Het lukte simpelweg niet om te stoppen en als ik het toch probeerde, werd mijn hele lichaam gefolterd, net zo lang tot ik weer toegaf en terug kwam. Het werd steeds erger, uiteindelijk woog ik 57 kilo, terwijl ik 1,87 meter ben. Ik stopte met mijn studie, woonde weer bij mijn ouders en smokkelde steeds drank naar binnen. Op een gegeven moment probeerde mijn moeder me tegen te houden en werd ik agressief. Doordat ik in haar hand beet, werd ik gezien als een crisisgeval. Ik werd opgenomen.”

Wat gebeurde er in de kliniek?
“Toen ik de kliniek in liep, ging de duivel heftiger tekeer dan ooit. Hij wist natuurlijk dat ik hier geen drugs en alcohol meer kon gebruiken, dus hij voelde dat hij terrein ging verliezen. Hier ben ik zo ontzettend bang geweest. Satan veranderde mijn hele perceptie van de waarheid, alles draaide, ik zag overal duistere beelden en symbolen in. Ik heb drie nachten niet kunnen slapen en werd helemaal gek. In mijn diepste wanhoop ben ik uiteindelijk op mijn knieën gegaan en heb ik gezegd: ‘God, als u er bent, laat uzelf dan alstublieft zien. Ik ben helemaal kapot. Dit is hét moment om iets te doen, neemt u het alstublieft over.’ Nou, dat deed Hij. Ik had in één keer complete rust over me heen, iets wat ik al jaren niet meer had gevoeld. Ik was compleet vervuld en ben per direct gestopt met alle medicatie. Toen ik de medewerkers van de kliniek een uur later riep, dachten ze dat ik helemaal gek werd zonder mijn medicatie, maar ik riep ze zodat ik ook mijn sigaretten nog kon inleveren. Ik wilde het gewoon niet meer. In één klap was ik een jongen die leefde met God.”

Ik had nooit verwacht dat ik het ware geluk zou vinden in een crisis-detox kliniek. Maar het is toch gebeurd. Ik vond God.

Op welke manier is je leven nu veranderd?
“Alle eer gaat naar God, ik heb zelf echt niets gedaan. God leeft in mij. Tijdens mijn twintig minuutjes vrije tijd in de kliniek begon ik te evangeliseren, ik straalde gewoon. In de kliniek werd ik meerdere malen aangesproken als medewerker, omdat ik door Gods kracht anderen aan het helpen was. Dan zei ik: ‘Nee hoor, ik ben ook gewoon fulltime verslaafde, maar ik heb God leren kennen!’ Ondanks dat God me had gered, voelde ik die dagen nog steeds dat de duivel invloed op me uitoefende. Door een heftige gebedsgenezing heb ik de demonen echt uit mijn lichaam voelen gaan. Ik heb nog nooit zo Gods kracht ervaren.

Ik raad het niemand aan om op deze manier God te vinden, maar ik ben blij dat het is gebeurd. Mijn zoektocht naar het kwaad heeft me uiteindelijk bij God gebracht. Wat ik heb geleerd is dat je nooit alleen moet strijden. Als je eenmaal verslaafd bent aan een middel, een gewoonte of aan bepaalde gedachtes, wil je daar niet vanaf. Ik heb geleerd God te vragen of hij mijn wil van binnenuit verandert. Niet alleen mijn gedrag, maar ook mijn verlangens. Ik neem geen genoegen meer met zonde. God geeft genoeg kracht, dat heeft Hij beloofd. Dus ook als ik slecht heb geslapen en doodmoe uit mijn werk kom, wil Hij me nog de kracht geven om goed om te gaan met bijvoorbeeld mijn ouders in plaats van kortaf tegen hen te zijn. Ik geloof dat dit geldt voor iedereen: Neem geen genoegen met een verslaving. God is sterk genoeg om je te helpen als je porno kijkt of negatieve muziek luistert of geobsedeerd bent met eten. Zet die poorten niet open en als ze open staan, laat God ze sluiten!”

“God is tegenwoordig mijn wekker, mijn diëtist, mijn planner en mijn financieel adviseur en ik zou niets anders meer willen. Satan dacht me te hebben en hij had me ook bijna, maar Jezus is overwinnaar en heeft me gered.”

Leen loopt nu fulltime stage als coach van asielzoekers die een plekje proberen te vinden in Nederland. Vanaf het moment in de kliniek zo’n twee maanden geleden heeft hij geen alcohol, drugs of sigaretten meer aangeraakt.

HOE HET NU MET HEM GAAT? CHECK HIER DE UPDATE

Lees meer

Volg ons