3 januari 2017

"Ik ben 100% gay en 100% christen"

Litty (22) en Amanda (21) leerden elkaar kennen op hun christelijke studentenvereniging in Nijmegen, ontdekten door een ‘enigszins awkward’ gesprek tijdens een lustrumborrel dat ze beiden op vrouwen vielen en zijn nu officieel een stelletje. “We hebben bij onze studentenvereniging de mededeling gedaan tijdens het toetje: “Ja mensen, we zijn een stel.” De reacties? Die waren gemengd.”

Waarom vinden jullie elkaar leuk?
Amanda: “Ik vind het best moeilijk om nu niet alle dingen die ze doet op te noemen, dat is veel makkelijker dan echt haar karakter benoemen.” Uiteindelijk komen ze allebei op hetzelfde antwoord uit: “Ik kan mezelf bij haar zijn. We begrijpen elkaar.” Litty is opgegroeid in Delft en verhuisde voor haar studie naar Nijmegen, ze komt net als Amanda uit een christelijk gezin: “Ik geloof in God. Ik ben 100% christen en 100% gay. Mensen zeggen dat dit niet kan: maar kijk, hier ben ik.” 

Hoe was het moment dat jullie uit de kast kwamen?
Het moment dat Amanda uit de kast kwam weet ze nog als de dag van gisteren: “We hadden twee weken voordat ik uit de kast kwam op onze studentenvereniging een Bijbelstudie gehad over homoseksualiteit. Mensen wisten toen nog niet dat ik gay was en gaven dan ook zonder enige nuance hun mening. Er werden dingen gezegd als: ‘Stel ik kom er achter dat één van mijn vriendinnen op vrouwen valt, dan geef ik haar nooit meer een knuffel’ of ‘homoseksuele stelletjes mogen geen kinderen opvoeden, dat is onnatuurlijk en slecht voor het kind.’ Ja, dat deed pijn. Ik vond het dan ook doodeng om twee weken later te vertellen dat ik op vrouwen viel. Waarom ik het toen toch vertelde? Als ik ergens mezelf wil kunnen zijn, is dat op mijn vereniging. Ik moest wel van mezelf. Nadat het hoge woord eruit was, huilde ik van opluchting.”

“Mijn dominee wist het eerder dan mijn moeder. Mijn moeder vertelde ik het door een tekening onder haar neus te duwen van een dichte kast en daarna een andere tekening met een open kast en een poppetje ernaast. Toen snapte ze het wel geloof ik,” lacht Amanda. “Ze vond het eerst moeilijk omdat ze bang was voor de reacties van haar vrienden en mensen uit de kerk, maar omdat ze er met onze dominee over kon praten, ging dat wel goed.”

Litty: “Mijn moeder heb ik het gewoon verteld en mijn vader heb ik een mail gestuurd volgens mij.. Erg he? Best lastig hoor om zoiets aan je ouders te vertellen. Verder heb ik er nooit echt diepe gesprekken met hen over, het is gewoon zo, klaar.”

Wat zijn mooie momenten in jullie relatie?
“Het mooiste moment in onze relatie was denk ik onze eerste zoen. Dit gebeurde na een veel te lange algemene ledenvergadering bij een vriendin thuis die naast ons al lag te slapen,”  herinnert Amanda. “Onze relatie is na tien maanden ook een poos uit geweest. Uiteindelijk kregen we weer meer contact en moest er een keuze gemaakt worden: we stoppen met al het contact of we gaan er helemaal voor. We kozen voor dat laatste. Het gaat beter dan ooit, we communiceren nu veel beter met elkaar, ook over de dingen die we moeilijk vinden.”   

Alle Bijbelverzen over homo's kan ik intussen wel dromen

Wat zijn die moeilijke dingen waar jullie tegenaan lopen?
“Veel leden van onze vereniging kenden - voordat wij uit de kast kwamen - niemand die gay is,” legt Litty uit. “Dan is het heel makkelijk om de mening van ouders of een dominee over te nemen over homo’s omdat ze nog nooit christelijke homo’s hebben ontmoet. En toen waren wij er opeens. Mensen moesten wel gaan bedenken hoe ze met ons om wilden gaan. Soms was het heel moeilijk, zowel voor ons als voor hen, maar ik ben ontzettend blij dat we er nu open over kunnen praten.” 

Amanda: “Ik kan alle Bijbelteksten waar mogelijk iets over homo’s wordt gezegd dromen. Omdat ik zelf dingen heb uitgezocht, maar vooral ook omdat mensen vaak Bijbelteksten naar mijn hoofd gooien om een punt te maken. Er zijn twee manieren van in gesprek gaan: geïnteresseerd naar mij als persoon of met een vooroordeel over mij als persoon. Mensen met een vooroordeel luisteren niet eens, die denken dan alweer na over hun volgende argument. Dit verschil merk ik altijd gelijk. Aan het eind van zo’n gesprek concludeert mijn gesprekspartner dat ik maar heel hard moet gaan bidden zodat God me misschien verandert. Dan voel ik me echt heel rot. Ik geloof niet dat homoseksualiteit een keuze is. Als dit daadwerkelijk een keuze was, zou ik niet gay zijn geweest.”

“We krijgen soms hele negatieve reacties vanuit het christelijke kamp, maar we willen niet bang zijn om ons verhaal te delen. Als we bang zijn om open te zijn over wie we zijn, wat zegt dat dan over de christelijke wereld?”

Hoe hopen jullie dat deze relatie eruit ziet in de toekomst?
Amanda: “Lekker huisje, boompje, beestje wat mij betreft. We willen ook wel trouwen op den duur! Maar op dit moment ga ik eerst mijn studie pedagogische wetenschappen af maken.”

Litty: “Ik doe op dit moment vrijwilligerswerk: leuke dingen doen met gehandicapten en bejaarden. Maar volgend jaar hoop ik weer te gaan studeren. En trouwen dat lijkt me ooit ook wel wat ja!” 

Hoe ga jij om met mensen in je omgeving die homoseksueel zijn? Vind je dit lastig? 

Lees meer

Volg ons