30 september 2016

I Am They: 'Jij bent ook They'

Het leven van I Am They's zanger en gitarist Matthew Hein (de man met de hoed) is lang niet altijd zo rooskleurig geweest als nu. Zijn ouders scheidden toen hij een kind was en Matthew en zijn moeder raakten dakloos. “Dat ik mijn verhaal nu mag delen met iemand aan de andere kant van de wereld had ik nooit durven dromen.”

Hoewel we elkaar niet eerder ontmoet hebben, begint hij enthousiast met zijn armen te zwaaien als we elkaar zien. Zijn lichtblauwe ogen vallen extra op bij de donkere cowboyhoed die hij draagt. Die hoed verraadt ook meteen de afkomst van de band: Nevada, the state of cowboys.

“Het is geweldig om met mijn vrienden uit Nevada de band I Am They te zijn”, begint Matthew. Samen met vijf muzikanten maakt hij aanbiddingsmuziek met een sausje folk. “De bandnaam komt van het bijbelgedeelte Johannes 17, waarin Jezus bidt tot God en naar de discipelen refereert met het woord they. Daarmee refereert hij dus ook naar ons. We willen dolgraag die eenheid vormen waar Jezus voor bidt. En weet je wat het mooie is? Jij bent ook they!” Hij prikt met zijn vinger mijn kant op. “Iedereen die Jezus wil volgen, is they.” 

Geweld 
De gedrevenheid waarmee Matthew praat, is terug te horen in de muziek. “Ik hoop altijd dat onze muziek mensen raakt of bemoedigt. Zelf ben ik al mijn hele leven bezig met liedjes maken, sterker nog: ik heb het geleerd van mijn moeder.” In het gesprek dat volgt, blijkt dat Matthew eindeloos veel respect en waardering heeft voor de vrouw die hem heeft opgevoed en met wie hij heel wat meegemaakt heeft.

“Als kind wist ik niet hoe liefde tussen twee volwassen mensen eruitzag. Mijn ouders hielden allebei van mij, maar niet van elkaar. Ik groeide op met angst, geschreeuw en woede. Vooral wanneer mijn vader mijn moeder vastpakte, verstopte ik me op mijn kamer voor het geweld in huis. Bij ons thuis werd zo veel gescholden, dat ik vaak heel bang was.” Zijn opgewekte manier van praten is veranderd in een serieuze toon. “Als mijn vader weg was, bad mijn moeder voor ons, maar ook voor hem. Daar zag ik wel liefde in. Samen met mij zocht ze Jezus op en zong ze zelfbedachte aanbiddingsliedjes. Op die momenten voelde ik hoop.”

Als ik er langer mee rond had gelopen, was ik er aan overleden. 

Op straat
“Uiteindelijk besloten mijn ouders te scheiden. Ik weet nog hoe boos en verdrietig ik was. Ik wilde gewoon een familie, net als andere kinderen. Ik wilde dat mijn ouders van elkaar hielden en ik wilde niet dat ik mijn vader maar een paar keer per jaar kon zien.” 

“Na de scheiding hielden de ruzies op, maar deze gebeurtenis zorgde er ook voor dat wij ons huis kwijt waren. We verbleven bij wie we maar terecht konden, zodat we niet op straat hoefden te slapen. Mijn moeder was ook nog eens hoogzwanger. Soms deelde ik met haar een kleine bank bij iemand in de woonkamer. Dat was geen gezonde situatie. Toch hield ze altijd hoop. Zodra ze een piano zag, kroop ze erachter, opende ze de Bijbel en schreef ze een nummer. Ze leerde mij over de liefde van Jezus, daar zongen we dan samen over.”

Gescheurde blindedarm  
“Na een tijdje zwerven werd ik erg ziek, maar we hadden geen geld voor de dokter. Op de dag dat mijn zusje geboren werd, móest mijn moeder wel naar het ziekenhuis. Een dokter hoorde mij schreeuwen van de pijn en greep onmiddellijk in. Achteraf gezien, bleek dat mijn redding. Als ik nog langer met die gescheurde blindedarm had rondgelopen, was ik eraan overleden. Blijkbaar had God nog plannen met me!”

Verlangens
“Als kind zag ik die plannen niet. Ik had weinig dromen, het voelde alsof ik het niet verdiende om te dromen. Ik moest vooral overleven. Inmiddels geloof ik dat God alle mensen dromen geeft. God geeft je verlangens en brengt ze in jou tot leven. Met I Am They bereiken we zo veel mensen met de hoop en liefde van Jezus. Ik zie de band daarom ook als een van Gods plannen met mij.”

“Hoe boos en verdrietig ik ook ben geweest, Jezus heeft me nooit losgelaten. Ik heb altijd Iemand gehad om naartoe te rennen. Dankzij mijn moeder en haar bijbel heb ik geleerd hoe liefde tussen twee mensen zou moeten werken. Ik ben nu vijf jaar getrouwd en wil van mijn vrouw houden zoals Jezus van ons houdt. Samen hebben we een prachtig zoontje Micaiah en ik wil hem geven wat ik zelf niet had.”

Hij zucht. Ik bedank Matthew en Matthew bedankt mij. We nemen afscheid met een high five en dan: “Wacht, voordat ik het vergeet: je moet weten dat mijn vader dit weekend aan het zeilen is. Jezus heeft ook hem niet losgelaten en inmiddels is hij zendeling geworden. Fantastisch toch! Al zeilend deelt hij bijbels uit.” De lichtblauwe ogen onder de donkere hoed twinkelen weer. 

I Am They is 5 november te zien op het BEAM Festival. Bestel snel je kaartje op eo.nl/beamfestival

TEKST: MARTINE VAN DER SPEK 

Volg ons